DomůČlánkyPortfolio

Portfolio

Publikováno

O portfoliu se velice často v souvislosti s investováním mluví. Všude se míhají rady, jak ho dobře rozvrhnout a mít v něm zastoupení vícero aktiv. Ale co vlastně to portfolio je?

Dobře propracované portfolio je základem úspěchu investora.
Dobře propracované portfolio je základem úspěchu investora.

Portfolio je seskupením finančních aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a peněžní ekvivalenty, jakož i jejich protipoložky, včetně vzájemných, burzovních a uzavřených fondů. Portfolia jsou držena přímo investory nebo řízena finančními odborníky. Podle některých odborníků by si investoři měli sestavovat investiční portfolio v souladu s tolerancemi rizik a investičními cíli.

Investiční koláč

Investiční portfolio lze považovat za koláč, který je rozdělen na kusy různých velikostí, které představují paletu tříd aktiv a nebo typy investic, aby bylo dosaženo vhodného přidělování portfolia rizik a výnosů. Mnoho různých typů cenných papírů může být použito k vytváření diverzifikovaného portfolia, ale akcie, dluhopisy a peněžní prostředky jsou obecně považovány za základní stavební prvky portfolia. Jiné potenciální třídy aktiv zahrnují, ale nejsou omezeny na nemovitosti, zlato či měnu.

Jaký má dopad tolerance rizika na přidělování portfolia?

Finanční poradce může vyvinout obecný model portfolia pro jednotlivce, ale tolerance rizika investora by měla mít významný dopad na to, jak vypadá portfolio.

Konzervativní investor by například mohl upřednostnit portfolio s akciemi s vysokou kapitálovou hodnotou, fondy se širokým tržním indexem, dluhopisy s investiční úrovní a pozic v likvidních, vysoce kvalitních peněžních ekvivalentech. Naproti tomu investor, který se nebojí rizika, by mohl přidat i nějaké malé růstové akcie, nemovitostní fondy, mezinárodní a alternativní investice.

Investor by měl obecně minimalizovat expozici vůči cenným papírům nebo třídám aktiv, jejichž volatilita není příliš dobrá.

Dopad časového horizontu

Podobně jako tolerance rizika, měli by investoři zvážit i to, jak dlouho musí investovat při vytváření portfolia. Obecně by se měli přesouvat ke konzervativnějšímu přidělování aktiv, jak se blíží cílovým datům a ochránit portfolio, které bylo až do tohoto okamžiku budované.

Například spoření investorů na odchod do důchodu může plánovat odchod z práce za pět let. I přes úroveň komfortu investora, který investuje do akcií a dalších rizikových cenných papírů, může chtít část portfolia vložit do konzervativnějších aktiv, jako jsou dluhopisy a hotovost, aby si ochránil to, co už má uloženo. Naopak jednotlivec, který právě vstupuje na pracovní trh, může chtít vložit celé své portfolio do akcií, protože může mít desetiletí na to, aby investoval, a má větší možnosti vymanit se z krátkodobé volatility trhu.

Při výběru investic k vyplnění portfolia by měla být brána v úvahu jak tolerance rizika, tak i časový horizont.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností