DomůČlánkyJak poznat výhodnou akcii?

Jak poznat výhodnou akcii?

Publikováno

Kdo by nechtěl investovat do produktu, který mu vydělá peníze. Prodělat nechce nikdo a u akcií to platí dvojnásob. Jenže jak poznat přesně tu, která přinese peníze? Systém náhodné volby rozhodně nejlepší cesta není. Jak dobře vybrat akcii? A co byste určitě měli sledovat?

Správně vybrané akcie mohou přinést zajímavé výnosy.
Správně vybrané akcie mohou přinést zajímavé výnosy.

Je hned několik možností, jak zvolit správné akcie do svého portfolia. Záleží především na investorovi, jaký má sklon k riziku a jak moc chce vydělat, tedy jaké očekávání má z hlediska výnosu. Investoři obvykle vybírají hodnotové investování a s tím souvisí i výběr jednotlivých akcií.

Prvotní je analýza jednotlivých firem a možností, zda se lze stát jejich akcionářem. Investor by se měl zaměřit hlavně na dlouhodobý vývoj společnosti a projít si účetní data minimálně za deset let zpětně. Takto lze už poměrně dobře poznat, zda má firma opravdu dlouhodobě udržitelnou hodnotu.

Sleduje se především:

  • marže – hrubá a čistá marže. Hrubá by měla být během sledovaných let vyšší než 40 procent a čistá vyšší než 20 procent. To je naprosto ideální výsledek. Společnosti, které naopak mají čistou marži nižší, než 10 procent už příliš vhodné nejsou, protože se dá předpokládat, že čelí velkému konkurenčnímu boji.
  • vývoj a výzkum  – výdaje na vývoj a výzkum také svědčí o prosperitě firmy. Mnoho společností investuje velké peníze do vývoje a výzkumu a díky tomu vydělává. Krátkodobě to může kredit společnosti opravdu zvýšit, ale v dlouhodobém horizontu to není úplně nejlepší postup. Pokud firma utratí za vývoj a výzkum více než třetinu hrubého zisku, není pro vás vhodná.
  • čistý zisk – sledujte čistý zisk. Mělo by to být tak, že čistý celkový zisk postupně v průběhu času vzrůstá. To značí stabilní společnost. Zisk, který často kolísá, ukazuje naopak to, že daná společnost se nachází ve velkém konkurenčním boji, má velké výdaje nebo ji hodně ovlivňuje hospodářský cyklus.
  • nerozdělený zisk z minulých let – v dlouhodobém horizontu by měl stále růst alespoň o 5 procent ročně. Pokud kolísá a je nestabilní, značí to nekvalitní společnost.
  • zaplacené úroky – tato položka je součástí výsledovky. Pokud chcete nakupovat akcie společnosti, měla by generovat zisk a ne všechny vydělané peníze odevzdávat věřitelům. Pokud jsou placené úroky vyšší než 15 – 20 procent provozního zisku za rok, není to ukázka velké solidnosti.
  • kapitálové výdaje – tuto velmi důležitou položku naleznete ve výkazu cash flow a za deset let by neměly kumulativně převýšit 50 procent kumulativního čistého zisku.
  • akcie vykoupené zpět – společnosti akcionářům vyplácí zisk buď prostřednictvím dividend, nebo může hodnotu jejich majetku navyšovat zpětným odkupem akcií. Měla by tak činit každá solidní firma, a proto by tato položka měla být součástí pasiv. Jedná se o zpětný odkup nezrušených akcií a může je opět vydat.

Toto nejsou jediné položky, které jsou důležité, ale tyto jsou asi ty nejdůležitější, pokud chcete stabilní společnost, která má na trhu silnou a dobrou pozici.

Analýza faktorů a ukazatelů není jednoduchá a není ani příliš vhodná pro úplné investory začátečníky. Musíte znát fundamentální i technickou analýzu a mnoho dalších nástrojů. Navíc na jednu kvalitní společnost připadá mnoho těch nekvalitních a vy se v nich všech musíte vyznat, abyste vybrali tu správnou. V tomto ohledu je určitě lepší nechat tuto práci profesionálovi.

Pro běženého investora ještě existuje jedno řešení a tím je kolektivní investování. V něm se profesionálové každý den zabývají fundamentální i technickou analýzou a mají k tomu dostatek znalostí i prostředků. Dokáží pak i běžnému investorovi nabídnout různé, ale kvalitní a spolehlivé, akciové fondy.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností