DomůČlánkyPři hledání vhodného fondu si nejdříve stanovte strategii

Při hledání vhodného fondu si nejdříve stanovte strategii

Publikováno

Ještě předtím, než si nakoupíte fond, zvažte, co od takové investice vlastně chcete. Pokud máte raději jistotu, vyberte si fond smíšený, globálně zaměřený velký fond, do kterého budete pravidelně investovat. Při porovnávání s konkurencí se dívejte na dlouhodobé výnosy fondu.

Fondy mohou být vhodným řešením pro rozumné a dlouhodobé uložení peněz. Je však důležité vybrat si ten správný.
Fondy mohou být vhodným řešením pro rozumné a dlouhodobé uložení peněz. Je však důležité vybrat si ten správný.

Kdo chce začít s fondy, může si vybrat mezi 1800 podílovými domácími i zahraničními fondy, které jsou registrované u ČNB. Je jich skutečně hodně a vybrat si ten ideální může být někdy pěkný oříšek. Jestliže se budete držet určitých pravidel, bude váš výběr mnohem jednodušší.

Před tím, než začnete hledat vhodný fond, měli byste mít jasno v tom, co od něj očekáváte a na jak dlouho a kolik peněz do něj vložíte. Musíte se rozhodnout, zda půjde o jednorázovou či pravidelnou investici. Čím více je člověk ochoten riskovat možnou ztrátu, tím jsou jeho možnosti širší. To, zda patříte k odvážnějším investorům nebo se spíše držíte zpátky, zjistíte snadno prostřednictvím investičního dotazníku, který je dobré vyplnit ještě před vlastní investicí. Dotazník vám dá před uzavřením smlouvy banka či poradce, který vám prodává investiční instrument (v tomto případě fond). Cílem dotazníku je především zjistit, jak moc zná investor finanční produkty a svou finanční situaci a nakolik je ochoten při investování riskovat a přijmout i dočasnou ztrátu. Podle výsledků z dotazníků mu prodávající doporučí vhodný fond. Investor si samozřejmě může vybrat i jiný fond, klidně s větším rizikem. Pak je ovšem nutné potvrdit písemně prodávajícímu, že si je vědom rizika, které sebou takové rozhodnutí nese.

Akcie pro začátek raději ne

Nejdůležitější je nejdříve zvolit vhodnou strategii a až potom hledat vhodný fond, kde výnosy dlouhodobě překonávají konkurenci. Hlavní roli hraje délka investice a výnos, který klient očekává. Čím vyšší je u daného fondu riziko, tím delší je doporučený investiční horizont. U fondů peněžního trhu je nejkratší horizont obvykle šest měsíců, ale nelze u nich očekávat příliš velké výnosy. Lépe jsou na tom obvykle dluhopisy, kde je doporučený investiční horizont delší, až dva roky. Rok a více má činit podle Asociace pro kapitálový trh minimální délka investice do smíšených fondů a fondů fondů, což jsou takové, které investují své prostředky do jiných fondů. Alespoň pět let je doporučená délka investic u akciových fondů. Lze do nich samozřejmě investovat i kratší dobu, ale předpokládá se, že pět let je dostatečně dlouho, aby se fond vyrovnal s možnými výkyvy na trzích. Rychlý vývoj v poslední době ale ukazuje, že názor některých expertů byl správný, když říkali, že pět let je moc málo a mělo by jít o ještě delší dobu.

Jsou různé fondy, a pokud investujete třeba do státních dluhopisů, je navzdory problémům některých států s dluhy stále považován za bezpečnější než firemní dluhopisy. U smíšených fondů zase záleží na maximálním objemu akcií, do nichž můžete investovat. Jestliže v nich můžete mít i 100 procent majetku, je jeho rizikovost blízko akciovému. U akcií je mnohem vyšší riziko u fondů, které investují do vybraných odvětví a oborů, nebo do akcií producentů komodit. Tam, kde se vybírají celosvětové akcie, jsou fondy o něco bezpečnější.

Investoři jsou samozřejmě různí. Ten, kdo nechce příliš riskovat, by si měl zvolit spíše nějaký smíšený fond, který obsahuje mimo dluhopisů a akcií i podíl dalších investičních instrumentů a investuje globálně. Nejlepší je investovat na dlouho a pravidelně. Ceny aktiv se často mění a pravidelná investice vyrovná zisk i ztráty. Výnos takové investice asi nebude zázračný, ale většina investorů chce především vydělat a ne přijít o peníze. Ke globálnímu smíšenému fondu je také možné přidat i jiné fondy, třeba akciové, kde mohou investoři získat peněz více.

Poplatky a velikost

Až poté, co si stanoví investor vhodnou strategii, měl by začít vybírat fond, který bude vyhovovat jeho požadavkům a porovnávat ho s konkurenčními správci fondů. Pozornost věnujte zejména velkým fondům. Pokud je o ně zájem, znamená to, že budou kvalitní a budou stát za to. Máte u nich větší šanci, že budou i do budoucna lepší než konkurence. Velké fondy mají možnost využít úspory z rozsahu a někdy mohou být jejich poplatky nižší než u konkurence (samozřejmě ne vždy). Je také potřeba si uvědomit, že největší fondy většinou spravují renomované správcovské společnosti.

Když budete vybírat vhodný fond, porovnejte si jeho poplatky a výnosy s konkurencí. Mimo vstupního a manažerského poplatku za správu fondu, by se měl investor zajímat i o tzv. TER (Total Epense Ratio), což jsou výdaje fondu za uplynulý účetní rok. TER by měl vyjadřovat hodnotu majetku v procentech. Tento majetek tvoří výdaje fondu. Spolu s dalšími důležitými údaji o fondu je možné tento ukazatel najít v klíčových informacích pro investory. Fondy je musí uveřejňovat. Jestliže investor porovnává výsledky několika fondů, musí se dívat na dostatečně dlouhé období. Ve vyspělých zemích někteří investoři investují podle toho, kdo fond řídí a jestliže dosavadní známý manažer odejde jinam, najde se část investorů, kteří jdou za ním. V Čechách je historie podílových fondů poměrně krátká a o skvělých manažerech, kteří zde rozhodně jsou, se bohužel příliš nemluví.

Může se stát, že i přesto, že investor věnoval spoustu času výběru vhodné strategie i fondu, nebude s ním spokojen a bude ho chtít prodat. Neměl by ovšem takové rozhodnutí činit příliš brzy, protože výsledky fondu mají být posuzovány vůči doporučenému časovému horizontu a ne podle toho, jestli byl fond v daném roce úspěšný nebo ne.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností