DomůČlánkyŘídit se očekáváním investorů nebo fundamenty?

Řídit se očekáváním investorů nebo fundamenty?

Publikováno

Najít si takovou investiční příležitost, aby byla zajímavá a zároveň i výhodná není dnes vůbec jednoduché. Posilují americké akcie již několik let po sobě, letos se k nim přidaly i burzy v Evropě a rozvíjející se trhy. Levných nabídek je poskromnu a dluhopisy také nejsou právě terno. Do čeho tedy investovat? Je lepší řídit se očekáváním investorů nebo fundamenty?

Kvůli novým technologiím prudce klesá návštěvnost kin.
Kvůli novým technologiím prudce klesá návštěvnost kin.

V mnoha článcích se dočtete, že investor by měl ideální nakupovat ve chvíli, kdy je cena minimální a prodávat ve chvíli, kdy je zase nejvyšší. I když to zní opravdu rozumně a dobře, drtivá většina lidí to nedělá. Ne že by nechtěli, každý chce vydělat co nejvíc, ale ne vždy to jde. V letech 2009, 2011 a i loni bylo poměrně dost zajímavých investičních příležitostí. Letos je to už ale mnohem horší. Naštěstí i v nepříznivém období se dají najít možnosti, které by mohly být pro investory zajímavé. Jsou to hlavně aktiva, která na tom byla v posledních letech hůře. I když se to může zdát jako hloupost, je to příležitost nakoupit při zajímavém ocenění.

Maloobchod

Maloobchod je nutné zmínit. Nyní na něj dosti tlačí Amazon a jak říká Edward Stacks, výkonný ředitel Dick’s Sporting Goods, mnoho firem se začíná hodně bát. Vždyť i akcie jeho firmy ztratily od konce roku 2014 40 % a podobně je na tom i Maxy’s, Sears, Under Armour, Finish Line a další.

Obchody s potravinami

Amazon koupil společnost Whole Foods a tím nadělal vrásky na čele i šéfům prodejen potravin. Například akcie Supervalu ztratily za poslední tři roky 70 % a Sprouts Farmers Market přišla za stejnou dobu o 35 %. Firmy ztrácely ještě předtím, než Amazon provedl svůj nákup, ale přesto od jeho kroku přišly o dalších 19 % a 9 %.

Provozovatelé kin

Do kin chodí stále méně lidí. Rychlý internet, smartphony, televize či Netflix jsou pro jejich provozovatele záhubou. Tržby v kinech se stále snižují a letos byly nejhorší za posledních dvacet let. Nejvíce to pocítila firma AMC Entertainment Holdings a IMAX. Jejich akcie ztratily v posledních třech letech 44 % a 32 %.

Energetické společnosti

U energetiky klesají akcie poměrně houfně hlavně u Exxon Mobil (od roku 2014 o 20 %), ConocoPhillips (o 44 %). Za poslední tři roky přišla o téměř 40 % společnost Energy Select Sector SPDR ETF a S&P Oil & Gas ETF dokonce 60 %.

Komodity

V posledních letech zaznamenaly mnohé komodity ztráty. Mezi ně patří určitě ropa, ale i další. O 35 % přišla PowerShares Commodity ETF, iShares S&P GSCI Commodity Index ETF ztrácí dokonce polovinu.

Stravovací zařízení

Také společnosti poskytující občerstvení vidí změnu v návycích lidí. Ty se již nechodí najíst do značkových restaurací jako dříve. Například společnost Applebee’s oznámila na začátku roku, že bude zavírat 135 svých restaurací. Provozovatel Chili’s Maggiano’S a Romano’s Macaroni Grill tedy společnost Brinker International přišly o 40 % svých akcií a akcie Buffalo Wild Wings odepsaly 35 %.

Podle odborníků je potřeba myslet na to, že bez vážnějších potíží cenné papíry výrazně neklesají. Nedá se ale přesně určit, zda jsou špatné zprávy v cenách výše uvedených investic již zahrnuty nebo ne. Očekávaní je vždy důležitější než fundamenty.

Hlavní stratég Credit Suisse a autor několika knih o investování Michael Mauboussin řekl, cíl investičního procesu je jasný. Je nutné určit rozdíly mezi cenou akcií společnosti a očekávanou hodnotou. Očekávaná hodnota je pak váženým průměrem možných výsledků. Vypočítá se tak, že se vynásobí výnosy (ceny akcií) a míra pravděpodobnosti, že takové výsledky nastanou. A jaké dělají investoři nejčastější chyby? Neumí rozlišovat mezi známými fundamenty a očekáváními, které určuje tržní cena.

V investování nakonec nejde ani tak o to, zda je na tom firma dobře nebo špatně, ale o to, aby investor pochopil, že akcie, která je dlouhodobě dole, je fundamenty odkláněná od očekávání investorů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností