DomůČlánkyVhodné dividendové akcie na důchod

Vhodné dividendové akcie na důchod

Publikováno

Rádi byste si zajistili pravidelnou rentu ve stáří, protože příliš nevěříte, že státní důchod pro vás bude dostačující? Jednou z možností jak si přilepšit, jsou i dividendové akcie. V tomto článku představíme tři společnosti, které již více než čtyřicet let vyplácejí dividendy pravidelně.

Zajistit na důchod se můžete i prostřednictvím vyplácených dividend od velkých a stabilních společností.
Zajistit na důchod se můžete i prostřednictvím vyplácených dividend od velkých a stabilních společností.

Investovat do akcií společností, které svým akcionářům vyplácejí pravidelně dividendy, může být velmi spolehlivý způsob, jak se zabezpečit na důchod. Nejlepší je vybírat takové společnosti, které mají dlouhou historii a vyplácet dividendy je pro ně naprostá samozřejmost. Kdyby dividendy přestaly vyplácet, ztratily by před investory svou tvář.

Procter & Gamble

Dobrá dividendová investice je u firmy Procter & Gamble, která vyrábí drogistické zboží. Její portfolio je velmi pestré, patří sem mnoho světoznámých značek (Always, Ariel, Gillette, Head&Shoulders, Max Factor, Old Spice, Oral, Pampers, Pantene či Wella). Společnost byla založena v roce 1837 a pracuje u ní dnes asi 118 tisíc lidí. Dividendy vyplácí čtvrtletně a od roku 1957 je nepřetržitě každoročně navyšuje.

Wal-Mart

Dalším příkladem spolehlivého plátce dividend je americká společnost Wal-Mart Stores. Jedná se o největší řetězec diskontních prodejen na světě. Společnost založil Sam Walton. Jeho první prodejna byla otevřena v roce 1962 a v roce 1969 založil společnost Wal-Mart Stores. S jejími akciemi obchoduje na burze od roku 1970. Dividendy jsou vypláceny od roku 1974 a pravidelně je každý rok navyšuje. Dnes provozuje více než deset tisíc prodejen na celém světě a pracuje u ní přes dva miliony lidí.

Nestlé

Mezi klasické vhodné dividendové investice patří švýcarská potravinářská společnost Nestlé. Ta je známá hlavně díky své stejnojmenné čokoládě. V jejím portfoliu najdeme značky jako je např. Nescafé, Chocapic, Maggi, Fitness, Vittel, Orion a mnoho dalších. Společnost byla založena Henri Nestlém v roce 1866. V současnosti působí firma na celém světě a pracuje pro ní takřka 340 tisíc lidí. S akciemi se obchoduje na burze ve Švýcarsku již od roku 1873 a od roku 1959 vyplácí pravidelně roční dividendy.

Více by bylo lépe

Všechny zmíněné společnosti mají stabilní byznys a řadí se do tzv. cyklických sektorů. Díky stabilním tržbám a růstům zisků si mohou dovolit vyplácet štědré dividendy a navyšovat je. I proto jsou investory velmi vyhledávané. Z tohoto důvodu rozhodně nepatří k těm nejlevnějším a ne každý si je může dovolit. Akcie Nestlé se obchodují za 28násobek ročních zisků společnosti a akcie Procter & Gamble za 25násobek. Jen akcie Wal-Mart se obchodují za 16násobek zisků společnosti, což je již přijatelné.

Samozřejmě by bylo chybou se spoléhat pouze na tři investice při plánování zabezpečení se na důchod. Rozumný investor si riziko více rozloží. Důležité je myslet i na to, že dividendy je potřeba řádně zdanit. A příjmy ze zahraničí mají navíc ještě určitá specifika, které je dobré si nastudovat ještě předtím, než si akcie koupíte.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností