DomůČlánkyVyplatí se investice do hodinek?

Vyplatí se investice do hodinek?

Publikováno

Hodinky a hodiny používá každý a asi ani není nikdo, kdo by je doma v nějakém provedení neměl. Většinou je využíváme přesně na to, na co byly určené, tedy na čas. Některé hodinky jsou ale opravdu cenné a pro investory velmi zajímavé. Mohou se zařadit do investičního portfolia jako jeho výhodná součást?

Zlaté hodinky patří k nejvíce ceněným
Zlaté hodinky patří k nejvíce ceněným

Jak vybrat tu nejlepší značku?

Nejlepší značku vyberete jen stěží. Žádná nejlepší totiž není. Každý má v oblibě něco jiného a má jiné představy a preference. Některé značky mají mnoha letou tradici, jiné jsou poměrně nové, a přesto se jim velmi dobře daří. Například Maurice Lacroix, která vznikla v roce 1975, už má dva modely s vlastními kalibry a mít vlastní strojek je opravdu hodně oceňováno. Ve Švýcarsku, které je výrobou hodinek proslaveno, je jen málo výrobců, kteří používají vlastní strojky. Mechanické strojky nejčastěji dodává ETA, kterou většina značek používá, poupraví a pak označuje nějakým jiným názvem. Jejím konkurentem je Technotime a Selita, která ale upravuje jen strojky ETA. V quartz provedení už je konkurence větší. Zde má ETA konkurenci ve firmě Ronda, ISA a Technotime.

Zajímavé hodinky vyrábí různě ve světě

Nejen ve Švýcarsku dokáží vyrobit zajímavé a kvalitní hodinky. I když většina lidí považuje právě Švýcarské hodiny za záruku kvality a ne vždy tomu tak skutečně je, i mimo tuto zemi se najdou velmi zajímavé kousky. Například německé značky Lange & Söhne nebo Glashütte Original. Další, které můžeme jmenovat jsou F.P. Journe či Pita Oceana. Občas natrefíte na zajímavé a kvalitní kousky i v Číně.

Jsou lepší mechanické hodinky nebo quartz?

Hodinky se prodávají v různých variantách a cenových kategoriích. Seženete úplně obyčejné za 200 Kč v každém supermarketu a klidně s nimi můžete být naprosto spokojeni. Quartz technologie jsou poměrně hodně přesné i přesto, že mají jen malé požadavky na kvalitu výroby. Švýcarské se obvykle vejdou do přesnosti -0,3/+0,5 sekund za den a podobně i japonské.

U mechanických hodinek je to o něco jiné. Zde už je přesnost, pečlivost i kvalita zpracování velmi důležitá. Ani špičky v této kategorii nedosahují přesnosti strojků quartz. U švýcarských strojků je to obvykle přesnost cca 20 sekund na den. Zde jednoznačně vládne ETA, protože Ronda a ISA nedělají mechanické strojky. Jen ty nejlepší švýcarské modely projdou COSC certifikátem, kde je vyžadována přesnost u mechanických hodinek -4/+6 sekund na den. Projdou tak 3 procenta produkce ve Švýcarsku. Cena takových hodinek je ale mnohokrát dražší než u hodinek bez certifikátu.

COSC certifikát mohou získat i hodinky quartz, kde jsou ale podmínky ještě přísnější. Ty, které ho ale získají, bývají mnohdy dražší než mechanické.

Cení se komplikace

Samozřejmě to neznamená, že by hodinky měly špatně fungovat nebo být rozbité, ale jde o přídavná zařízení. Za komplikaci se tedy dá považovat v podstatě vše, co je navíc od ukazování času. Může to být dokonce i sekundová ručička. Další je ukazatel data, dne v týdnu, týdnů v roce, měsíců, východu a západu slunce, přílivu a odlivu, polohy hvězd apod.

Některé mechanické hodinky umí i odbíjet jednotlivé hodiny nebo jejich díly (čtvrt, půl,…). Nazývá se to repetice a je to něco, co vyšvihne cenu hodinek velmi rychle nahoru. Některé firmy vyvinuly hodinky, které ukazují měsíční fáze nebo dokonce rovníkovou pozici Siria vzhledem k hvězdám, rovníkovou pozici Měsíce a jeho úhlový pohyb a lunární fáze. Je to značka Patek Philippe. U takových hodinek už počítejte s cenou 17 až 18 mil. Kč.

Exkluzivní hodinky: ano nebo ne?

Investice do exkluzivních hodinek se většinou úplně nevyplatí. Nabídka je velmi široká a na tom, co se dá běžně zakoupit v obchodech, vyděláte málokdy. Pokud byste na hodinkách chtěli vydělat, zkuste raději nákup nějakých starších. V takovém případě je ale nutné umět se alespoň trochu orientovat na trhu. Nejdražší jsou hodinky ve zlatě a je jedno jaké značky nebo stavu, poté následují hodinky značky Omega a zde opět bez ohledu na konkrétní typ a v některých případech i stav. Omega je prostě značka.

Nepravé modely

Ročně se ve Švýcarsku vyrobí asi 25 milionů hodinek. V Číně podle odhadů za stejnou dobu asi 40 milionů padělků. Ten, kdo se řadí mezi skutečné znalce a milovníka hodinek, by si nikdy nekoupil žádný padělek, kdo je má však především na ukazování času a nic víc pro něj nezajímají, tomu to vadit nebude a levnější hodinky si koupí. Často mají kupující padělků i pocit, že vlastně oni vydělali, protože jeho hodinky vypadají úplně stejně jako ty, které stojí mnoho násobně víc. To, že už často nefungují, jak by měly, už tolik neřeší. Natištěný chronograf často nefunguje nebo mají sčítače úplně jinou funkci, špatná je i přesnost, spolehlivost a životnost. A určitě nezkoušejte jejich vodotěsnost. Ovšem i padělky existují v různě kvalitním provedení a někdy můžete narazit na poměrně kvalitní kousky. Ovšem ani ty se rozhodně nezařadí mezi sběratelské a vzácné kousky.

V některých případech se na to jde ještě i jinak. Často se jedná o čínskou výrobu, kde ovšem hodinky cestují třeba přes Německo, aby na nich mohlo být natištěno, že byly právě zde vyrobeny. Hodinkám se také dá název, který vypadá jako německý nebo francouzský, udělají se i velmi kvalitní internetové stránky a na hodinky se dají opravdu nadnesené ceny. Poté se prodávají přes různé aukce, kde na ně nasadí výrobce velkou slevu, ještě většinou velkým písmem a ve výrazných barvách. Kdo by si také nechtěl koupit „originální německé“ hodinky s tak obrovskou slevou. Velmi často se jedná o hodinky značek Breytenbach, Louis Leyen, Buchner, Bovalier, Orkina, Calvaneo 1583, Luis Bolle apod.

Hodinky mohou mít opravdu různé využití. Někdy slouží jen k ukazování času nebo jako módní doplněk, pro někoho mají hodnotu citovou a v některých případech může jít i o zajímavou investici.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností