DomůČlánkyVyplatí se vám ETF fondy?

Vyplatí se vám ETF fondy?

Publikováno

Investice do ETF nabízejí zajímavé možnosti zhodnocení volných financí a měl by nad nimi přemýšlet každý, kdo má zkušenost s finančními trhy, chce si něco našetřit na stáří a vyzkoušel alespoň klasické podílové fondy. Burzovně obchodované fondy ETF už vyžadují jistou dávku aktivity.

ETF fondy jsou ideální jako větší jednorázová investice.
ETF fondy jsou ideální jako větší jednorázová investice.

ETF jsou fondy obchodované na burze, které nejčastěji nakupují, jako klasické podílové fondy, akcie. Velmi často jen kopírují zastoupení akcií v některém již fungujícím akciovém indexu, ale jsou i takové, které index slepě nekopírují, ale používají určité tituly či řídí velikost investic do vybraných titulů. Pro běžné investory jsou největší výhodou ETF diverzifikace rizika, protože portfolio ETF se snadno rozlišuje. Obchodníci mohou obchodovat online, bez velkých nákladů a celkově se jedná o pružný způsob investování na akciovém či komoditním trhu. I zde by měl investor mít určitý přehled a vědět, kam své peníze posílá. Měl by si uvědomovat rizika.

Mimo ETF je možné na burze obchodovat i s ETC. Ty sledují výkon indexu základní komodity. Obchoduje se s nimi stejně, jako s akciemi, poskytují přístup k různým komoditám a jejich indexům (energie, zemědělské produkty, kovy či soft komodity).

ETF a podílové fondy

ETF mohou zastoupit aktivně řízené podílové fondy, které ve většině případů nedokáží delší dobu překonávat srovnávací index. Je ovšem potřeba si uvědomit, že korunový investor si musí být vědom měnového rizika. To je v současné době velmi aktuální, protože Česká národní banka již několik let výrazně ovlivňuje kurz koruny vůči euru. ETF nejsou k dispozici v koruně s měnovým zajištěním, což podílové fondy jsou. Český investor může koupit dolarový fond ETF, kde nebude mít vysoké náklady a zároveň bude fond více výkonný než aktivně spravovaný fond, jakmile však dojde k posílení koruny, může na tom být hůř než obchodník, který investoval do aktivního fondu, který je spravovaný v korunách a s měnovým zajištěním.

Nelze úplně říct, zda je lepší podílový fond nebo ETF. Průměrný aktivně řízený podílový fond ale může být méně výkonný, protože jsou na něj větší náklady. Většinou od půl procenta do jednoho a půl procenta ročně v závislosti na strategii a typu fondu. Doporučovány jsou spíše jako forma jednorázové investice. Na malé a pravidelné investice se příliš nehodí, protože za jejich nákup se platí poplatky, které celou transakci zbytečně prodraží. Větší investice už mají poměrně malé až zanedbatelné poplatky.

ETF a akcie

ETF se obchodují veřejně na burzách stejně jako klasické akcie. Hlídají konkrétní indexy akcií, dluhopisů nebo měn. Část z nich se zaměřuje regionálně a část sektorově. Z tohoto důvodu jsou ideální pro diverzifikaci portfolia. Aktivně řízený fond má většinou minimální náklady na správu a díky výběru akcií může překonat svůj benchmark, ale také za ním může zaostat. Indexový ETF se hodí pro toho, kdo počítá s tím, že jeho výnosy budou odpovídat výkonnosti indexu. Je jasné, že budou vždy o něco málo nižší o náklady. Podle některých odborníků se investice do ETF vyplatí hlavně u investorů, kteří si nakupují aktiva sami a nevyužívají služeb finančních poradců. Využít se dají i jako náhrada za podílové fondy. Do ETF investují i klasické podílové fondy hlavně ve svých fondech fondů.

Komplexní nástroj

Burzovně obchodované fondy v posledních letech změnily svou strategii a dostaly se z jednoduchosti ke komplexnosti. Vznikly různé exotické ETF, pákové a inverzní ETF. Je tak možné spekulovat klidně i na pokles cen ropy. Obecně jsou doporučovány ETF sledující nějaký široký akciový index. Naopak je lepší se vyhnout úzce zaměřeným ETF. Mnoho investorů se ve světě ETF příliš nevyzná a neumí je správně používat a jejich prostřednictvím se snaží dosáhnout nedávných vysokých výnosů. Inteligentní obchodník se zkušenostmi by se do takového rizika pouštět neměl. I tak ale dává smysl zařadit do portfolia jak aktivně spravované fondy, tak i ETF.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností