DomůČlánkyCo znamená pojem „peněžní ekvivalenty“?

Co znamená pojem „peněžní ekvivalenty“?

Publikováno

S pojmem „peněžní ekvivalenty“ se setká každý investor. Jedná se o cenné papíry určené pro krátkodobé investování. Jsou velmi likvidní a mají dobrou úvěrovou kvalitu.

Peněžní ekvivalenty mají velmi dobrou úvěrovou kvalitu a řadí se mezi likvidní aktiva.
Peněžní ekvivalenty mají velmi dobrou úvěrovou kvalitu a řadí se mezi likvidní aktiva.

Spolu s akciemi a dluhopisy tvoří hlavní části aktiv. Zahrnují státní pokladniční poukázky, bankovní certifikáty, bankovní akceptace, komerční korporátní papíry a ostatní nástroje peněžního trhu. Mají krátkou dobu splatnosti a jsou okamžitě směnitelné za předem známou částku.

Mají ještě další velmi důležitou funkci. Ukazují situaci a finanční zdraví společnosti. Analytici mohou jejich prostřednictvím odhadnout, zda je rozumné investovat do vybrané společnosti nebo ne. Podle toho, jak dokáže vytvářet peněžní prostředky a ekvivalenty se dá říct, jak je schopná platit své krátkodobé účty.

Dělení peněžních ekvivalentů

Peněžní ekvivalenty se obecně rozdělují na: státní pokladniční poukázky, komerční papíry, obchodovatelné cenné papíry, fondy peněžního trhu.

  • Státní pokladniční poukázky nebo také pokladniční poukázky jsou cenné papíry, které vydává ministerstvo financí a jejich prostřednictvím si vláda v krátkém období půjčuje peníze. Investoři mají možnost investovat s minimálním rizikem. Výnosy státních pokladničních poukázek jsou rozdíly mezi cenou nákupu a hodnotou odkupu. Slouží v podstatě k tomu, aby kryly státní deficit. Pokud by se investice do tohoto typu cenného papíru měla vyplatit, je nutné investovat alespoň 10 milionů korun. Vydávají se s maximální splatností na jeden rok. Jedná se o zaknihované cenné papíry a evidenci jejich majitelů vede Česká národní banka.
  • Komerční papíry používají velké společnosti k přijímání finančních prostředků odpovídajících krátkodobým dluhovým závazkům (např. mzda firem). Tyto papíry podporují emitentnové banky a společnosti, které se zavazují, že zaplatí částku v den splatnosti, která je uvedená na poukázce.
  • Obchodovatelné cenné papíry jsou finanční aktiva a nástroje, které je možné bez větších komplikací převést na peněžní prostředky. Vyznačují se vysokou likviditou. Mají kratší splatnost, obvykle do jednoho roku a sazby, se kterými se obchoduje jen v minimálním rozsahu, ovlivňují výši ceny. U cenných papírů je velmi důležité rozlišovat jejich druh, podobu a formu.
  • Fondy peněžního trhu jsou kontrolní účty zaměřené na investice do nástrojů peněžního trhu (instrumentů) se splatností do jednoho roku. Poskytují společnostem a organizacím efektivní nástroj pro správu jejich peněz, protože bývají více stabilní oproti jiným typům fondů. Jejich výnos je silně spjat s vývojem úrokových sazeb. Obecně vykazují nízký stupeň volatility ceny podílového listu.

Existuje více důvodů, proč chce nějaká společnost uložit svůj kapitál do peněžních ekvivalentů. Jedním z nich je čistý pracovní kapitál společnosti (krátkodobý majetek – krátkodobé rezervy), který využívá k nákupu zásob, krytí provozních nákladů a dalších nákupů. Poskytují i rezervu pro případy, kdy se rychle převede hotovost a po ten čas nemá k dispozici firma tolik peněz. Mohou být použity i na financování akvizice. Společnosti často ukládají do peněžních ekvivalentů peníze, aby získaly úroky ve chvíli, kdy peníze nepotřebují využívat, chtějí, aby se zhodnocovaly, ale zároveň musí mít k financím stále přístup.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností