DomůZprávyDo podílových fondů pluje stále více peněz

Do podílových fondů pluje stále více peněz

Publikováno

Lidé vkládají do podílových fondů čím dál více peněz. Pomalu se blížíme západní Evropě. V roce 2016 vzrostl objem majetku o 50 miliard na takřka 432 miliard korun. Investoři se stále zaměřují hlavně na konzervativní fondy.

Investice do fondů jsou v Česku stále oblíbenější.
Investice do fondů jsou v Česku stále oblíbenější.

Investice do fondů se u nás od krize v roce 2008 takřka zdvojnásobily a zvedly se o více než 75 %. Za poslední roky navíc investoři přechází k akceleraci trendu a pozvolna přesouvají své peníze z běžných účtů na podílové fondy. Oblibu fondů ovlivňují především nízké úrokové sazby z vkladů. Na běžných účtech se nyní blíží úročení k nule. I přesto, že do fondů už investuje každý sedmý Čech, zůstávají stále konzervativní.

Majetek investovaný přes členy asociace Asociace pro kapitálový trh (AKAT) se zvýšil o 10,72 % na takřka 1,273 bilionu korun. Od roku 2016 se zvýšil majetek ve fondech kolektivního investování přes 13,8 % na 431,99 miliardy korun. Z toho je 82 % majetku v držení fyzických osob a 18 % mají právnické osoby. Na podílových fondech je nyní větší majetek, než jaký spravují pojišťovny, stavební spořitelny i penzijní fondy.

Jedničkou jsou konzervativní investice

Investoři stále nejvíce věří konzervativním investicím. Každá druhá byla namířená do smíšených fondů. V nich se majetek zvedl o více než 14 % na 157,173 miliard korun. Dluhopisy si připsaly 10,75 % a jejich objem je nyní 123,879 miliard korun. Protože dluhopisy dlouhodobě bojují s úrokovou sazbou a padají do záporných výnosů, nejsou v současné době vůbec atraktivní. Velký nárůst majetku připisují nemovitostní fondy. Ty dokonce o více než 50 % na 18,67 miliard korun. Akciové fondy se zvýšily o 17,22 % na 81,28 miliard korun a fondy fondů přidali takřka 13 % na 20,226 miliard korun.

Zato na fondech peněžního trhu se majetek snížil dokonce čtvrtinově na 3,23 miliard korun. Ve strukturovaných fondech se objem majetku snížil o 2,72 % na 27,534 miliard korun.

Investoři si také oblíbili netradiční třídu aktiv. Ve fondech kvalifikovaných investorů se objem majetku na konci roku 2016 zvýšil na 99,91 miliard korun. Fondy kvalifikovaných investorů nespadají do statistik domácích a zahraničních fondů. Zaznamenává je ale AKAT.

Růst je očekáván i nadále

Skupina České spořitelny hospodařila s majetkem klientů ve výši 109,5 miliard korun a byla na prvním místě. Za ní se pohybuje ČSOB se 100,1 miliardy korun a na třetím místě je Komerční banka s 60,6 miliardami korun. Za nimi jsou pak ještě Conseq s 29,9 miliardami korun a UniCredit Bank s 27,4 miliardami korun. I menší skupiny ale získávají stále více klientů a rozšiřují se nebo se objevují další konkurenční společnosti.

Podle prognóz by měl vývoj zůstat přibližně na stejné úrovni jako loni. Investiční fondy budou velmi úspěšné a nadále budou růst. Stejně tak nemovitostní fondy budou pokračovat v růstu. Dluhopisové fondy by příliš růst neměli, protože u státních dluhopisů už se nepočítá s růstem cen. Význam korporátních dluhopisů a dluhopisů rozvíjejících se trhů by mohl přidat na důležitosti. Pro akciové fondy bude důležité teritorium a odvětví.

Konzervativní investoři jen neradi a velmi pomalu mění své obchodní návyky. Mnoho let trvalo jen to, než vůbec přesunuly své finance z fondů peněžního trhu na fondy smíšené. Nyní bude zase nějakou dobu trvat, než se český investor odhodlá přesunout své peníze na diverzifikovanější investice. Proto i letos je očekáván převis konzervativních investic. Pokračovat by měl i trend dlouhodobých investic, kdy se lidé snaží zajistit na stáří nebo spoří dětem.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností