DomůZprávyV Česku bude působit Bank of China

V Česku bude působit Bank of China

Publikováno

Jedna z největších čínských bank se již brzy představí i u nás
Jedna z největších čínských bank se již brzy představí i u nás

Do konce letošního roku by v České republice měla zahájit svůj provoz jedna z největších státem vlastněných bank v Číně Bank of China. Její sídlo bude na pražském Florentinu a v první fázi se počítá s tím, že bude zaměstnávat 15 až 20 zaměstnanců. Tuto zprávu médiím potvrdil i šéf přípravného výboru banky Wen-po Chou.

Ve Španělském sále Pražského hradu se právě kvůli otevření této pobočky uskutečnilo setkání, kterého se zúčastnilo vedení čínské banky i prezident Miloš Zeman. Banka se u nás bude soustředit nejen na poskytování financí velkým korporacím, ale i na malé a střední podniky.

O otevření pobočky proběhly informace už v loňském roce, kdy na podzim navštívil prezident Čínu. Ten také sám prohlásil, že to považuje za velký úspěch, neboť čínští investoři na našem území potřebují určité finanční zázemí od své domácí banky.

Prezident se na další návštěvu Číny vydal v úterý 1. 9., při příležitosti oslav k výročí konce druhé světové války v Tichomoří. Zároveň této cesty využije k jednání s čínskými partnery o ekonomické spolupráci. Tato cesta vyvolala ve státech EU poměrně protichůdné reakce, protože většina zemí Evropské unie se oslav neúčastní a nesouhlasí ani s cestou našeho prezidenta.

Bank of China

Čínská banka začala psát své dějiny v roce 1912 a působí ve střední a východní Evropě ještě prostřednictvím své pobočky v Budapešti. Jedná se o banku s mezinárodní působností. Mimo Číny, Hongkongu a Macaa, má své pobočky ještě v dalších 38 zemích. Na konci loňského roku stoupl čistý zisk banky o pět procent na 38,5 miliardy jüanů (155,2 miliardy Kč).

Mimo Bank of China má o vstup na český trh zájem i další čínská banka China Construction Bank, která patří k těm největším. Vznikla v roce 1954 a řadí se v Číně mezi tzv. velkou čtyřku největších bank. Na konci roku 2013 se zařadila mezi pět největších bank na světě, když její kapitál stoupl na 176,7 miliardy amerických dolarů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností