DomůZprávyZa starší byty v Praze si pořádně připlatíte. Jejich cena roste

Za starší byty v Praze si pořádně připlatíte. Jejich cena roste

Publikováno

V Praze se bydlí opravdu draze. Rostou ceny i starších bytů, meziročně o 11,3 procenta. Největší zájem je o menší byty. Cena nových bytů roste ještě rychleji, meziročně o 21,2 procenta.

V Praze si čím dál víc připlatíte i za starší byty.
V Praze si čím dál víc připlatíte i za starší byty.

Do konce března se ceny starších bytů v našem hlavním městě zvýšily na 82 710 korun za metr čtvereční. To je asi o deset tisíc méně než u novostaveb. Nejdražší bydlení pořídíte v Praze 1 s průměrnou cenou 144 681 korun. Asi o polovinu levnější jsou byty na Praze 4. Průzkum a vyhodnocení výsledků provedla developerská společnost Trigema.

Byty docházejí

V Praze není dostatek nových bytů pro všechny zájemce a klesá i počet těch starších. Meziročně jejich nabídka poklesla o pětinu na 7300. Pořád je jich ale asi dvakrát víc než nových. Právě převis poptávky nad nabídkou zdražuje v Praze bydlení. Podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala by pomohlo, kdyby se víc stavělo a bytový trh byl živější.

Mezi staršími byty se nejvíce nabízí velikost 2+KK. Těch je asi třetina, bytů s třemi pokoji čtvrtina a čtyřpokojových pětina. Největší zájem je o byty 1+KK, který je jen 13 procent a patří k nejdražším. Jejich průměrná cena se pohybuje kolem 96 000 korun za metr čtvereční.

Staré byty se nejvíce nabízí v Praze 4, Praze 9, Praze 8 a Praze 5. V těchto lokalitách se nachází nejvíce panelových sídlišť. Naopak v centru a v Praze 6 a 7 jich tolik není. Zde se nachází spíše starší zástavba.

Podle odhadů odborníků není současná situace příliš dobrá. Jestliže zůstane situace v Praze podobná, je velmi reálné, že ceny za starší byty ještě dále porostou. Zájemcům nevadí ani jejich nevýhody oproti novým bytům, tedy menší kvalita provedení, zastaralost i lokalita, ve které se nachází. Často chybí potřebná vybavenost (hřiště, parkovací místa apod.).

Ke konci března se zvýšila průměrná cena nových bytů, kterou ve svých cenících uvádí developeři. Dostala se až na 21,2 procenta na 91 553 korun za metr čtvereční. Informace vyplívají ze statistik společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností