DomůZprávyNavzdory očekávání levnější euro nepřichází

Navzdory očekávání levnější euro nepřichází

Publikováno

Již celý měsíc ČNB neovlivňuje kurz koruny, ale ta zatím zůstává k euru stejně slabá, jako při intervencích. Analytici tuto skutečnost připisují spekulantům, kteří každé posílení koruny využívají k vybírání svých zisků. Tím, že nakoupené koruny prodávají, ji ale znovu oslabují.

Na letošní dovolenou si asi levnější eura nekoupíme.
Na letošní dovolenou si asi levnější eura nekoupíme.

Jak se zdá, budou muset Češi eura na dovolenou nakupovat stále draze. I když se už koruna může hýbat bez ovlivňování centrální bankou, zůstává stále u hranice 27 korun za euro, kde byla i v minulých třech a půl letech. Klidný vývoj kurzu překvapuje i samotné analytiky. Koruna nejdříve posílila asi o padesát haléřů, aby se pak vrátila opět k hranici 27 korun. Kurz se na mezibankovním trhu pohybuje průměrně na 26,85 korun za euro. Analytici přitom předpovídali mnohem živější vývoj a kurz se podle nich měl pohybovat v rozmezí od 26 do 29 korun za euro. Tento vývoj měli zapříčinit spekulanti, kteří se na slabou korunu měli vrhnout, ale nestalo se tak.

Spekulanti mají ovšem vliv i na současnou situaci. Zejména investiční banky a fondy z celého světa, které mají ve svém portfoliu rizikovější investice. Zůstává hodně spekulantů, kteří mají nakoupené koruny, a proto se dá očekávat, že budou korunu brzdit i v dalších měsících. Jakmile totiž koruna posílí, budou ji prodávat, což má za následek opět její pokles.

Podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma ING Bank je koruna velmi překoupená a jejímu posílení brání postupné odcházení spekulativního kapitálu. Tím má na mysli tzv. spekulativní závazek ČNB, která prohlásila, že intervence dříve jak v dubnu neukončí a spekulanti mohli ve velkém korunu nakoupit.

Možné zvýšení sazeb

Spekulanti nyní musí čekat na zájem jiných spekulantů, kteří budou chtít korunu kupovat. Do Česka by mohli nalákat zahraniční fondy a banky vyšší sazby, o kterých začíná centrální banka pomalu uvažovat. Jestliže by mírné posílení koruny od kurzového závazku trvalo delší dobu, bude potřeba přistoupit k postupnému odpoutání úrokových sazeb, prohlásil guvernér ČNB Jiří Rusnok. Ve své prognóze na další čtvrtletí ČNB očekává, že by k růstu úrokových sazeb mohlo dojít ve třetím čtvrtletí roku 2017, a také v průběhu dalšího roku. Růst sazeb by mohl být velmi důležitý pro posilování české měny, protože by mohl nalákat další spekulanty a zájemce o koupi koruny. V eurozóně drží Evropská centrální banka záporné sazby, a proto by nízký růst sazeb mohl nalákat investory ze zahraničí.

Na dovolenou levnější eura nebudou

Je velmi pravděpodobné, že na dovolenou budou Češi nakupovat eura za stejnou cenu a příliš neušetří. Vývoj koruny zatím naznačuje, že bude posilovat mnohem pomaleji. Výrazné posílení až pod 26 korun za euro ještě před prázdninami nejspíš nepřijde, prohlásil Seidler. Ke konci letošního roku už ale analytici očekávají korunu na této úrovni. ČNB by v druhé polovině letošního roku mohla začít zvyšovat své základní úrokové sazby a jejich růst by měl korunu podpořit. Proto se očekává kurz na konci roku mezi 25,5 a 26 korunami za euro.

Někteří jsou ale v odhadech opatrnější a počítají s tím, že koruna během roku posílí spíše k úrovni 26 korunám za euro. Konec roku je tradičně spojen s částečným opouštěním spekulativních pozic.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností