DomůZprávyBanky znovu snižují úrokové sazby u hypoték

Banky znovu snižují úrokové sazby u hypoték

Publikováno

I přes to, že před pár týdny tomu nic nenasvědčovalo, vrací se banky ke svým historicky nejnižším minimálním úrokovým sazbám u hypoték. Analytici již takový pokles nečekali. Banky jsou však nucené velkou konkurencí i levnějšími penězi na trhu přehodnotit své plány. Zdražování hypoték se nečeká ani v dalších měsících.

Klienti bank se mohou radovat. Hypotéky jsou opět levnější.
Klienti bank se mohou radovat. Hypotéky jsou opět levnější.

I když ještě nedávno se vše přiklánělo k tomu, že výhodné hypotéky se blíží ke svému konci a na podzim začnou zdražovat, aktuální vývoj hovoří jinak. V nových podzimních kampaních lákají banky své klienty opět na historicky nejnižší minimální sazby, tak jako tomu bylo v první polovině roku 2015. Hypotéky přes léto mírně stoupaly a tento trend se předpokládal i na podzim.

Důkazem snižování je například akce od Raiffeisenbank, která oznámila, že v rámci svých pravidelných „Hypodnů“ nabízí do konce listopadu hypotéky s pevnou fixací na tři a více let s úrokem od 1,99 procent. Na konci srpna navíc snížila banka úrokové sazby u všech fixací o 0,1 procent a nyní přináší další zvýhodnění o 0,2 procent. Tím se opět Raiffeisenbank dostala na nejnižší sazbu v letošním roce. Jedna z pěti největších českých bank chce navíc přilákat nové klienty a nízké hypotéky jí v tom mohou dopomoci. Navíc k podepsané smlouvě dostane každý klient jako bonus 4000 Kč.

Stejné úroky nabízí i další velká banka, tentokrát se jedná o banku Hypoteční. Ta doposud umožňovala nízké úroky jen u tříleté nebo pětileté fixaci do 70 procent hodnoty nemovitosti. Do konce listopadu trvá akce, kdy nízkou sazbu mohou získat i klienti, kteří potřebují vyšší částku než je 70 procent.

Klesající trend je výrazný i u bank, které v minulých měsících spíše úrokové sazby zdražovaly a zatím je oficiálně nesnížily. Podle dostupných informací by však i ony byly ochotné půjčit na nové bydlení za nižší úrok, i když žádná oficiální kampaň o snížení vedená není. Banky mají otevřený prostor, jak výhodnější úrok nabídnout. Většinou se jedná o klienty s hypotékou nad dva milióny korun. Takto funguje většina významných a velkých bank.

Proč úroky klesají?

Nynější příznivý vývoj u hypotečních sazeb je ovlivněn především opětovným poklesem ceny zdrojů, ze kterých jsou hypotéky financovány. Od dubna do července se tržní sazby pro banky zvyšovaly, nyní jsou opět na sestupu směrem dolů. I když zatím nejsou tyto ceny na historickém minimu, jako tomu bylo letos v dubnu, jsou mnohem nižší než v létě. Na jaře byly sazby na desetiletých vládních dluhopisech na úrovni 0,37 procent. V červnu a červenci se dostaly na jedno procento a nyní jsou asi na 0,6 procentech. Proto banky na klesající ceny zdrojů reagují.

Klienti tak mohou jásat, že zdražování hypoték, o kterém mluvili některé banky i ekonomové ještě v létě, se nakonec nekoná a naopak se sazby snižují. Očekává se, že v dalších měsících nebudou růst, ale budou stagnovat. Na nejnižší sazby jako tomu bylo v první polovině roku už prý, ale neklesnou. Růst sazeb ostatně nepřipouštějí ani samotné banky. A podle mluvčí hypoteční banky by bylo velké překvapení, pokud by některá z bank začala za současné situace zdražovat.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností