DomůZprávyPenzijní připojištění se změní, má přilákat víc lidí

Penzijní připojištění se změní, má přilákat víc lidí

Publikováno

V novém roce má dojít ke změnám třetího pilíře důchodového pojištění. Novinkou bude spoření dětí, respektive jejich rodičů. Navrhované změny již schválila Poslanecká sněmovna.

Spoření na důchod má být s vládní novelou o něco atraktivnější. Snad i budoucí penzisty čeká ve stáří takovýto úsměv.
Spoření na důchod má být s vládní novelou o něco atraktivnější. Snad i budoucí penzisty čeká ve stáří takovýto úsměv.

Od příštího roku se výrazně změní spoření na důchod v tzv. třetím pilíři. V pátek poslanci schválili mimo vládní novely i pozměňovací návrhy poslanců ČSSD Jaroslava Zavadila a Václava Votavy. Změny mají souvislost s ukončením druhého pilíře, což byla nejdůležitější část důchodové reformy ještě v době Nečasovi vlády. Cílem současných změn je především větší atraktivita systému, ve kterém si mají lidé spořit na penzi ze svých prostředků. V posledních obdobích klesá počet lidí, kteří si takto spoří asi o 50 tisíc účastníků.

Nyní budou moci spořit již děti a zvýší se i daňové úlevy. Schválené návrhy jdou naproti požadavkům penzijních společností. Prodejcům se opět více vyplatí nabízet klientům spoření v penzijních společnostech, protože součástí změn je i návrh na zdvojnásobení současné výše provizí pro prodejce. Dnes jsou asi na 880 korunách za smlouvu pro zprostředkovatelskou firmu. I přes zvýšení však nedosáhnout provize na takové částky, které mohou prodejci získat např. při prodeji životního pojištění. Lepší podmínky budou mít prodejci i při registraci. Nyní je systém nastaven tak, že každý musí za rok zaplatit registrační poplatek ve výši 1000 Kč a projít testem ze znalostí problematiky spoření na penzi. Nový zákon prodlužuje tento interval na dva roky.

Nejvýraznější změnou pro všechny klienty, ať už se jedná o ty stávající (zhruba 300 tisíc) nebo budoucí je snížení věku, od kterého mohou uplatňovat nárok na výplatu naspořených peněz. Díky schválenému návrhu klesne nárok na výplatu na 60 let (takto je to i u smluv o penzijním připojištění, které nyní vlastní asi 4,4 milionu lidí). V současné době je možné si naspořené peníze vybrat až s důchodovým věkem, u kterého se počítá s budoucím stálým zvyšováním.

Ve třetím pilíři budou moci nově spořit i děti, tedy spíše jejich rodiče. Již nebude stanovena hranice pro vstup do třetího pilíře. Ta je nyní na úrovni plnoletosti (18 let). Dobrá zpráva je i to, že si budou moci mladí lidé vybrat v 18 letech třetinu částky, kterou jim rodiče naspořili.

Celkově chce vláda motivovat občany spíše k postupnému vybírání naspořených peněz v důchodovém věku než k vybrání celé částky najednou. Od daní z výnosů osvobodí ty, kterým budou vypláceny naspořené peníze postupně alespoň po deset let. V dnešní době volí lidé v drtivé většině výplatu celé naspořené částky najednou. U dětských smluv se zároveň rodiče nemusí obávat něco změnit. Nebude nutný souhlas soudu, jako je tomu u stavebního spoření.

Zároveň se počítá i s vyšší hranicí pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty. Nyní je částka 30 000 Kč a po změně by se měla zvednout na 50 000 Kč. Od daňového základu si budou moci odečítat více i sami spořící. Limit pro odpočet vzroste z 12 000 na 24 000 korun. Tato změna se však týká jen těch lidí, kteří si na penzi odkládají minimálně dva tisíce korun měsíčně.

Zvýší se poplatky

S novelou zákona se zvednou i některé poplatky, které musí lidé platit penzijním společnostem za správu fondů v doplňkovém spoření, tedy ve třetím pilíři. Počítá se s růstem poplatků na jedno procento. Nyní se platí 0,8 procent. Poplatek se strhává jednou ročně a počítá se z celkové naspořené částky. Zvýšit by se měla i odměna pro penzijní společnosti z ročních výnosů na 15 procent ze současných 10 procent.

Na začátku spoření by tak lidé zaplatili na poplatcích za rok o desetikoruny více než nyní. S přibývajícími léty spoření by ovšem poplatky rostly o stokoruny a lidé, kteří spoří opravdu vysoké částky by mohli na poplatcích zaplatit i tisíce ročně.

Změna se má dotknout všech fondů ve třetím pilíři mimo fondů s konzervativní investiční strategií. Netýká se tedy asi 4,5 milionu lidí, kteří si ukládají své peníze na transformované fondy a smlouvy mají uzavřené před rokem 2013. Ty už mají totiž takto nastavené odměny z minulosti.

Měnit se budou poplatky v takzvaných transformovaných fondech, tedy v minulém penzijním připojištění. Poplatek za správu peněz se zvýší na 0,8 procent z 0,6 procent a klesne odměna pro penzijní společnost na 10 procent ze současných 15 procent. Tato změna přinese klientům vyšší náklady v řádech desítek korun ročně.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností