DomůZprávyTrump prezidentem - roste cena zlata, ropa a akcie padají

Trump prezidentem – roste cena zlata, ropa a akcie padají

Publikováno

Donald Trump získal vítězství v amerických volbách a finanční trhy začaly zmatkovat. Cena zlata začala raketově stoupat a připisuje kolem třiceti dolarů, euro k dolaru dvě procenta. Akcie padají. Výsledek voleb nejvíce negativně ovlivnil mexickou měnu peso, která odepisuje vůči dolaru přes osm procent.

Na výsledek amerických voleb velmi rychle reagovaly finanční trhy.
Na výsledek amerických voleb velmi rychle reagovaly finanční trhy.

Překvapivý výsledek prezidentských voleb v USA značně znervóznil světové trhy. Hlavně několikrát se měnící stav v nejdůležitějším státě Florida, který zahýbal názory investorů na výhodnost jejich současných investic. Nakonec tento stát připadl právě Trumpovi a hned poté následovaly výhry i v dalších státech, čímž se Trump výrazně přiblížil své výhře.

Hned po prvních výsledcích z Floridy se začaly hýbat měny. Mexické peso spadlo o více než osm procent. To je podle Financial Times největší propad od devalvační krize v roce 1994. Dostalo se tak na historické minimum vůči americkému dolaru. Mexická ministryně zahraničí Claudia Ruiz Massieuová zamířila hned po prvních výsledcích do prezidentského domu. Obává se, že mexická ekonomika je v ohrožení protekcionistickými záměry Donalda Trumpa.

Japonský jen branný jako bezpečná měna posílil vůči dolaru o 3,7 procenta. V Japonsku se ovšem také obávají vývoje na finančních trzích. Financial Times uvedl, že je v plánu mimořádná schůzka mezi zástupci ministerstva financí, Bank of Japan a úřadu pro finanční služby. Bude se jednat i o eventuální intervence proti posilování kurzu jenu. Masatsugu Asakawa z ministerstva financí odmítl celou situaci komentovat.

Cena zlata na vzestupu

Zlato poskočilo nahoru o více než 60 dolarů a dostalo se na úroveň 1330 amerických dolarů za troyskou unci. V průběhu středečního rána část umazalo a postupně se dostalo na 30 dolarů. Naopak ropa klesá na celoroční minima. Severomořská ropa Brent odepisuje přes jedno procento a obchoduje se za 44,36 dolarů za barel. Texaská ropa WTI odepisuje také více než jedno procento.

Vlivem událostí se také začali investoři zbavovat akcií. Futures kontrakty na index S&P 500 spadly ve středu ráno o pět procent, po deváté hodině místního času už ztrácí jen dvě procenta. Index Nikkey na tokijské burze odepsal na konci obchodování 5,3 procenta, indexy hongkongských akcií Hang Seng a jihokorejských KOSPI klesly asi o 3,5 procenta. Nejdůležitější jihokorejští poslanci a ministři, včetně ministrů zahraničí a obrany mají v plánu co nejdříve probírat možné scénáře dalšího vývoje.

Malé ztráty, cca dvě procenta, zaznamenaly i akcie v Austrálii. Americká zpravodajská televize CNN je přesvědčena o tom, že finanční trhy může čekat nejhlubší propad od srpna 2011. Akcie začaly s propadem ve chvíli, kdy Donald Trump začal upevňovat své pozice ve státech jako Florida nebo Ohio. Obchodníci, kteří měli větší důvěru v politiku Clintonové, začali prodávat ve velkém hned, jak začínalo být jasné, že světovou ekonomiku bude v příštích letech ovlivňovat republikánský kandidát.

Investoři začali také měnit názory na předpokládané prosincové zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou. Jak spočítala agentura Reuters, nyní je tato pravděpodobnost na 50 procentech. Ještě před pár hodinami to však bylo 85 procent.

Vůči dolaru posiluje mimo japonského jenu nebo švýcarského franku i euro. K němu se investoři obracejí jako k důvěryhodné měně. Společná evropská měna posiluje k dolaru takřka o dvě procenta. To jsou velké změny na tak vytíženém měnovém páru.

Na evropských akciových trzích, které otevřely v devět hodin, nebyl žádný výrazný propad zaznamenán. Německý index DAX klesl asi o dvě procenta oproti úterku a francouzský CAC 40 klesl o 1,7 procenta. Stejně tak Euro Stoxx 50 je pod dvěma procenty. Zahrnuje největší evropské podniky a banky.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností