DomůZprávyPražská burza bude zase o něco atraktivnější. Míří na ní další firmy

Pražská burza bude zase o něco atraktivnější. Míří na ní další firmy

Publikováno

Už v květnu chtějí nabídnout své akcie na Pražské burze firmy Primoco a Prabos v rámci startu nového trhu. Na burzu má vstoupit ještě třetí firma, ale ta je zatím anonymní. Všechny společnosti se nyní obracejí na potencionální investory, aby se jim představily a získaly tak kladné body. V druhé vlně, která probíhá v červnu, se chystá na vstup také firma Hub Ventures.

Na nový trh Start chce vstoupit i firma Primoco zabývající se výrobou bezpilotních letounů.
Na nový trh Start chce vstoupit i firma Primoco zabývající se výrobou bezpilotních letounů.

Nové firmy, které chtějí vstoupit na nový akciový trh, budou organizovat různá setkání spolu se svými poradci s potencionálními investory. V prvním kole projektu s názvem Start se o úpis akcií zajímá společnost Primoco UAV a společnost Prabos. Primoco se zabývá výrobou bezpilotních letounů a Prabos vyrábí pracovní a profesní obuv. Poslední společnost je zatím neznámá.

Příležitost pro menší firmy

Prodat část svých podílů nebo získat peníze na další rozvoj teď mohou i vlastníci malých nebo začínajících firem. Přesně pro ně totiž Pražská burza nový projekt s názvem Start spouští. Má být jednodušší cestou k veřejnému obchodování.

Vedení burzy označilo program za atraktivní hlavně pro ty, kdo potřebují peníze, ale nechtějí si brát úvěry. Také ho mohou využívat majitelé firem, kteří nechtějí do svého podnikání vpustit nějakého velkého investora či fond soukromého kapitálu, ale chtějí si udržet maximální kontrolu.

První dražba akcií firem, které mají zájem vstoupit na trh Start, je naplánovaná na první dva týdny v květnu. V půlce měsíce (15. května) se nabídky uzavřou a oznámí výsledky.

V červnu by pak měl následovat další úpis, kterého se chce zúčastnit Hub Ventures – provozovatel coworkingových center.

Svůj byznys představil vlastník společnosti Primoco už v březnu členům burzy, mezi nimi i zástupcům Raiffeisenbank, Patrie, Cyrrusu či České spořitelny. O plánech společnosti chce jednat i s možnými investory. Diskuze hodlá otevřít na setkání, které pořádá vydavatelský dům Economia 11. dubna. Podobnou prezentaci bude mít i Prabos o týden později. Setkání s třetí firmou bude 25. dubna.

Další představení a setkání mají společnosti naplánované na konferenci Prague Capital Market Summit 10. května. Mezi tím se ještě konají individuální setkání s investory přes poradce, kterými jsou pro Primoco C Corporate Finance a pro Prabos a Hub Ventures STARTEEPO.

Obchodování jednou za čtvrt roku

Projekt Start předpokládá, že s akciemi firem se bude obchodovat jen jednou za čtvrt roku v aukcích, které budou předem dané. Mělo by se tak snížit riziko, že by obchodování nebylo aktivní. Start není vhodný pro drobné investory nebo začátečníky. Vydělat na něm mohou spíše zkušenější profesionálové, kteří mají k dispozici větší sumy k investování.

Primoco UAV z Radoníta u Prahy chce od investorů získat stovky milionů korun prostřednictvím nového trhu. Společnost Primoco vyrobila už přes čtyřicet dronů a peníze by chtěla použít na rozšíření své výroby. Jejich plány počítají s nabízením dronů i do zahraničí na trhy v Rusku, na Blízkém východě, v Asii či Africe.

Prabos, jehož zaměřením je výroba pracovní obuvi a obuvi pro uniformy chce nabídnout na trhu 15 procent akcií. Cena by se mohla vyšplhat až na 90 milionů korun. Zakladatel firmy Jaroslav Palát sdělil, že půjde o prodej části podílu jednoho z majitelů. Prabos vlastní majitelé dva. Část vydělaných peněz by se měla použít na refinancování úvěrů a otevření šicí dílny na Ukrajině.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností