DomůZprávyLepší hypotéku si budete moci vyjednat i vy

Lepší hypotéku si budete moci vyjednat i vy

Publikováno

Díky novému zákonu se významně posílí postavení klientů při jednáních o podmínkách hypoték, například při jednání o úrokové sazbě na další období. Na případné refinancování hypotéky v jiné bance mají mít lidé nově lhůtu tři měsíce. Tato změna by se mohla dotknout přibližně sta tisíc lidí ročně, protože právě tolika lidem končí období garantované neměnné úrokové sazby.

Díky novému zákonu budou moci klienti snáze jednat o lepších podmínkách hypoték nebo jednodušeji refinancovat na konci doby fixace u stávající banky.
Díky novému zákonu budou moci klienti snáze jednat o lepších podmínkách hypoték nebo jednodušeji refinancovat na konci doby fixace u stávající banky.

Pro klienty s hypotékou, kterým se bude nově fixovat úroková sazba na další období, máme dobrou zprávu. Banka je bude muset nově informovat o konci fixace a návrhu sazby na nové období nově tři měsíce před tím, než jim skončí fixace, kterou do té doby měli. Dnes to funguje tak, že banky tyto důležité informace posílají až mnohem později dopisem, většinou přibližně šest týdnů před jejím koncem a u některých dokonce i později. Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který tento týden schválila vláda, míří nyní do dalšího legislativního procesu. V něm je nová povinnost bank uvedena. Zákon by měl začít platit v průběhu příštího roku.

Tato změna se dotkne zhruba sto tisíc klientů. V nadcházejících letech se právě tolika z nich bude týkat konec období, v němž jim banka garantovala stálou úrokovou sazbu. Tito klienti tak budou potřebovat vyjednat sazbu novou a nejlépe výhodnější.

Někteří klienti také mohou využít možnosti celou hypotéku předčasně splatit, protože na konci fixace je to možné. Mohou tak například refinancovat bez jakýchkoli sankcí. Při refinancování zaplatí nová banka hypotéku za klienta a uzavře s ním novou smlouvu, většinou výhodnější. Na tuto změnu budou mít klienti tři měsíce. Podle bankéřů se bude konec fixace týkat hlavně klientů s končící pevnou sazbou na 3 a 5 let.

Podle dosavadní praxe je vidět, že klientům lhůta pro poskytnutí informací od banky nevyhovuje, protože je příliš krátká. Někteří tak nemohou ani včas reagovat z různých důvodů. Podle vyjádření Libora Ostatka, šéfa společnosti Golem Finance sice dnes banky informují své klienty rychleji, než tomu bylo dřív, i tak je ale lhůta po kterou mohou rozmýšlet o nové sazbě či jednat s jinou bankou dosti krátká. Převod před fixací se dá stihnout i do tří týdnů, ale většinou jen díky pomoci finančního poradce, protože pro laika se nejedná o úplně jednoduchou záležitost k vyřizování. Mimo potřebných dokladů a dohodnutí nové smlouvy je nutné nepropásnout termín, do kterého musí klient sdělit své původní bance, že chce stávající hypotéku předčasně splatit. Termín je minimálně dva týdny před koncem fixace.

Banky zlepšují postupně svůj přístup

Nové pravidlo přinese výhodu také v tom, že lhůta bude stejná pro všechny banky a klienti tak nebudou svými bankami nepříjemně překvapeni. Není tomu totiž tak dávno, kdy banky zneužívaly toho, že nebyla stanovena žádná lhůta a oznámení o konce fixace posílaly ve velmi krátkých lhůtách a klienti pak nemohli přejít jinam. Díky vzniku nových bank na českém trhu a větší konkurence se přístup většiny z nich zlepšil. Lhůty pro rozesílání informačních dopisů však nezměnily a většinou je šest týdnů či jeden měsíc před koncem fixace.

Banky podle svého prohlášení budou na nové pravidlo připravené a nebudou s ním mít problém. Například Hypoteční banka informuje některé své klienty již nyní, protože si je chtějí udržet.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností