DomůZprávyJak bude vypadat struktura OVB?

Jak bude vypadat struktura OVB?

Publikováno

Na příkaz dozorčí rady OVB Holding rozvázala OVB Allfinanz spolupráci se třemi zemskými řediteli. Jak to bude dál s jejich strukturami?

Výpověď z OVB dostali tři zemští ředitelé. Jejich struktury jsou nyní k mání.
Výpověď z OVB dostali tři zemští ředitelé. Jejich struktury jsou nyní k mání.

Výpověď dostal Martin Zoubek, Lukáš Lichtenberk a Jan Kokta. Důvody pro jejich vyhození si nechává OVB Allfinanz pro sebe. Podnět k tomuto kroku ovšem nedala česká centrála, ale dozorčí rady německého OVB Holding, což je stejná korporace, která Martina Zoubka chválila do nebes a ukazovala v celé Evropě jako příklad špičkového manažera. Nyní se karta obrací a Zoubek spolu se dvěma zemskými řediteli je označen za tvůrce všeho špatného a končí.

Tři zemští ředitelé končí s definitivní platností. Bližší informace o konci spolupráce veřejné nejsou, ale podle informací, které pronikly na povrch, se zatím nerýsuje dohoda o finanční kompenzaci pro odcházející ředitele. Zato o volné neobsazené struktury v OVB je enormní zájem.

Kritizované finanční poradenství

Finanční poradenství, zejména v případě zemského ředitelství Martina Zoubka, takřka neexistovalo. Petr Boskovec, který je ředitelem konkurenční finančně poradenské společnosti Partners, která právě vznikla z OVB, prohlásil, že je to velký průšvih na trhu. Existuje mnoho zvěstí o praktikách, které se užívají při zprostředkování služeb. Už v minulosti za své praktiky OVB dostala od ČNB pokuty ve výši 2 mil. Kč, 5 mil. Kč pro OVB a 6 mil. Kč pro Lukáše Štorka.

Nyní se řeší struktury, které jsou neobsazené. I bez svého zemského ředitele mohou zůstat pod centrálou. Tím by se ovšem zvýšila marže centrály, protože by nemusely být vypláceny rozdílové provize, které inkasoval zemský ředitel. O struktury se ovšem musí někdo starat, i když to může dělat přímý podřízený bývalého zemského ředitele, má bez jeho pravomocí jen omezené možnosti. Pro OVB bude lepší přiřadit struktury k jiným ředitelstvím. A tady začíná boj o nejlepší pozice. Ostatní zemští ředitelé OVB si struktury mohou přivlastnit a čerpat z jejich produktů. A zájem je velký. Poslední možností je i to, aby struktury následovaly své zemské ředitele a přestěhovaly se do jiné poradenské sítě. Zazněly možnosti jako je Broker Trust, ale jeho generální ředitel a předseda představenstva Michal Knapp spekulace rázně utnul a prohlásil, že nic takového v plánu nemá. Pro jakoukoliv společnost představují struktury velké reputační riziko.

Doživotní renta

Zemský ředitel, který připraví dalšího ředitele, má nárok na rozdílové provize a dokonce i na doživotní rentu. Na tom je postavena motivace, lákat a vychovávat v OVB další struktury, nejlépe dostatečně silné. Jak se ale zdá, má doživotní renta také nějaká ale. Martin Zoubek, Lukáš Lichtenberk a Jan Kokta nejsou první zemští ředitelé, kteří dostali výpověď v Česku. V roce 2013 byla stejně tak ukončena spolupráce OVB Allfinanz s Petrem Křenem. Nedošlo k dohodě na podmínkách spolupráce. A nejistota se prohlubuje. Protože např. rozhodnutím dozorčí rady v Německu mohou skončit nejen rozdílové provize z náročně vybudovaných týmů, ale i doživotní renta.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností