DomůZprávyKoruna sílí více, než ostatní měny

Koruna sílí více, než ostatní měny

Publikováno

Koruna sílí mnohem více než ostatní měny světa. Investoři očekávají navýšení úrokových sazeb ČNB, a proto zatím vyčkávají s prodejem měny. Od začátku roku posílila koruna již o více než čtyři procenta. Část roku ji přitom předčil polský zlotý, na který se znovu zaměřili zahraniční investoři.

Koruna posiluje více než ostatní měny světa. Od začátku roku si připsala již čtyři procenta.
Koruna posiluje více než ostatní měny světa. Od začátku roku si připsala již čtyři procenta.

Investoři, kteří vsadili na českou korunu, si letos mnou ruce. Vůči euru posílila ze všech měn nejvíc. Pomalu se tak přibližuje úrovni, na které byla před zahájením intervencí České národní banky v listopadu 2013.

Koruna silnější než zlotý

Od začátku roku koruna posiluje a její výkon ovlivnila i centrální banka, která ji až do dubna uměle oslabovala, protože chtěla odvrátit deflaci a podpořit ekonomiku. Česká měna posiluje i vůči americkému dolaru, kde se její zhodnocení vyšplhalo přes 16 procent.

Ke koruně se rychlostí a mírou zpevňování k euru přibližují z jiných měn pouze mosambický nový metical, srbský dinár a polský zlotý. Ten byl po větší část roku na špici.

Zlotý posiloval proti euru již od konce minulého roku, jakmile se investoři přestali obávat ekonomických dopadů ohledně kroků polské vlády k přílivu zahraničního kapitálu a možného zhoršení úvěrového zhodnocení země.

Polská ekonomika je na tom ale dobře a investoři jí opět důvěřují. To se i pozitivně odráží na zájmu o vládní dluhopisy a akciích na varšavské burze. Index WIG vzrostl takřka o 24 procent.

V létě ale zlotý v oblíbenosti trochu klesl poté, co centrální bankéři uvedli, že zatím nepočítají se zvyšováním úrokových sazeb. Nyní je zhodnocení zlotého vůči euru asi na 2,5 procentech. V květnu to bylo ještě 5 procent. I tak se ale Polsko drží na předních příčkách a patří jí čtvrtá příčka nejvíce posilujících měn. Hůře je na tom britská libra, kterou obavy z brexitu táhnou dolů. Letos oslabila takřka o 4 procenta. Přes 5 procent ztratil vůči euru ruský rubl a přes 10 procent americký dolar. Ten hodně ovlivňují nesplněné předvolební sliby Donalda Trumpa, které se týkaly hospodářské politiky USA.

Posilování koruny pravděpodobně nekončí

Analytici přepokládají, že koruna bude ještě dále posilovat. V průběhu příštích týdnů by se mohl její kurz vyšplhat až ke 25,50 korunám za euro. Důvodem růstu je předpoklad, že ČNB bude díky dobré kondici ekonomiky a snaze trochu „krotit“ inflaci, která je na více než dvou procentech, což byl cíl centrální banky, dále zvyšovat úrokové sazby.

První krok učinila ČNB v srpnu takřka po deseti letech. Na nejbližším jednání bankovní rady nejspíš schválí další pohyb směrem nahoru. Vyšší sazby v tuzemsku jsou velmi atraktivní pro investory, kteří chtějí dobře zhodnotit volné peníze. Příliv peněz ze zahraničí a rychlý růst ekonomiky budou dál tlačit na posilování koruny.

Podle odborníků má posilování české měny vliv i na zvyšující se zájem o české akcie ze strany zahraničních investorů. Díky pohybu kurzu se jejich investice více zhodnotí. Protože jsou české akcie oproti jiným zemím hodně podhodnocené, mohou investoři vydělat na růstu cen i na dividendách.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností