DomůZprávyBydlení bude ještě více nedostupné. ČNB chce další zpřísnění hypoték

Bydlení bude ještě více nedostupné. ČNB chce další zpřísnění hypoték

Publikováno

V úterý vydala Česká národní banka svou pravidelnou zprávu o finanční stabilitě a spolu s ní přišla i nová doporučení bankám ohledně poskytování hypoték. A jsou to pravidla, která rozhodně nenahrávají spotřebitelům. Už teď je bydlení špatně dostupné především pro mladé, a dokonce i domácnosti se středními příjmy, a právě oni jsou tou nejohroženější skupinou.

Od 1. října bude získání hypotéky zase o něco těžší. Zpřísní se podmínky pro její získání.
Od 1. října bude získání hypotéky zase o něco těžší. Zpřísní se podmínky pro její získání.

Od 1. října už by měsíční splátka neměla přesáhnout přes 45 procent čistého měsíčního příjmu. Celková výše dluhů žadatele by neměla být vyšší než devítinásobek čistého ročního příjmu. Zůstává i doporučení, aby většina zájemců nezískala hypotéku nad 80 procent zástavní hodnoty pořizované nemovitosti.

Větší nároky na zájemce

Žadatelé o hypotéku budou nově podrobeni detailnějšímu zkoumání toho, jakou mají finanční sílu. Snadno tak může dojít k tomu – a s největší pravděpodobností v nemálo případech dojde – že banka odmítne poskytnout tak vysoký úvěr. Přesto jsou nová doporučení o něco mírnější, než se očekávalo. Původně se počítalo s ještě přísnějšími pravidly. ČNB totiž považuje za rizikové už to, když splátky přesáhnou 40 procent měsíčního příjmu a celkové zadlužení osminásobek ročních příjmů.

Kroky, které ČNB oznámila, nejsou prvním omezením. Již dříve byla zavedená určitá pravidla, která získání hypotéky ztížila. Od dubna 2017 platí, že nově poskytnuté hypotéky by neměly přesáhnout 80 procent hodnoty nemovitosti a jen 15 procent z nových hypoték může být do výše 90 procent hodnoty nemovitosti.

Rizika na trhu práce a omezení hypoték

Trh s nemovitostmi se již delší dobu vyvíjí tak, že to centrální banka považuje za rizikové pro stabilitu bankovního sektoru. Ceny nemovitostí rostou rychlým tempem a stejně tak i výše hypotečních úvěrů. Objem úvěrů na bydlení vzrostl v posledních měsících o takřka devět procent. Po většinu roku 2017 rostly ceny nemovitosti nejrychleji v Evropské unii. Odhad ČNB také hovoří o tom, že se zvyšuje nadhodnocení cen bytů. To činilo na konci roku 14 procent.

Centrální banka má obavy z roztočení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení. Navíc v minulém roce odešlo na hypoteční úvěry tak vysoké procento, že ho ČNB považuje z hlediska schopnosti splácet z běžných příjmů za velmi rizikové.

Nová doporučení nejsou striktními nařízeními a ve výjimečných případech mohou být limity překročeny. Ovšem maximálně v pěti procentech celkového objemu poskytnutých úvěrů.

Konkurenční boj

Kvůli velkému konkurenčnímu boji je velmi pravděpodobné, že tuto výjimku budou banky využívat, jak jen to bude možné. V některých případech klidně budou pravidla i obcházet nebo dokonce překračovat.

Podle dostupných dat ČNB byla i po loňském zavedení limitu na hypotéku do 90 procent hodnoty nemovitosti tato hranice překročena asi o čtyři procenta. Někdy se nemovitosti nadhodnocovaly nebo se hypotéka doplňovala dalším spotřebitelským úvěrem, aby klient mohl získat požadovanou částku.

Z dostupných dat, jak a komu banky poskytly hypotéku ve druhé polovině loňského roku, by s novými doporučeními na hypotéku nedosáhlo asi deset procent lidí.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností