DomůZprávySpořit dětem na důchod bude méně výhodné

Spořit dětem na důchod bude méně výhodné

Publikováno

Vláda schválila nové změny v daních, které byly předloženy ministerstvem financí. Součástí balíků je i omezení daňových výhod u tzv. dětských smluv. Přitom možnost spořit dětem na důchod se státním příspěvkem je novinka roku 2016. Rodiče projevují o dětské smlouvy velký zájem a penzijní společnosti se obávají, že kvůli chystaným změnám zájem poklesne.

Vláda chce omezit výhodné spoření na důchod pro děti, které sama prosadila.
Vláda chce omezit výhodné spoření na důchod pro děti, které sama prosadila.

Spoření na důchod pro děti je v Česku aktivní teprve půl roku a už ho chce vláda omezovat. A je to přitom tatáž vláda, která nový zákon prosadila. V minulém týdnu byl schválen balík daňových změn, kde je mimo jiné zakomponováno i omezení daňových výhod u dětských smluv. V současné době jsou pravidla nastavená tak, že lze z dětských smluv při dosažení plnoletosti vybrat 30 procent z naspořené částky (odbytné) bez sankce. Podle chystaných změn by se tato výhoda měla rušit.

Ten, kdo peníze vybere, bude muset v budoucnu zaplatit sankci v podobě daně z příspěvků, které mu poskytne zaměstnavatel. V tu chvíli by tak přišel o 15 procent z částky, kterou mu chce zaměstnavatel na spoření na důchod posílat. Změny nyní míří k projednání do parlamentu.

Podle vyjádření ministerstva financí se jedná především o dlouhodobé spoření, ze kterého by finance neměly být vybírány předčasně. Tím, že je vyplacena část peněz dříve, dojde k narušení původního záměru spoření, tedy ponechání veškerých prostředku na dobu, kdy člověk přestane mít aktivní příjem a začne pobírat důchod. Samotné spoření na důchod se státním příspěvkem pro děti bylo zavedené v roce 2016 vládou Bohuslava Sobotky. Tím měl být zatraktivněn třetí důchodový pilíř. Tento krok měl úspěch, protože o dětské smlouvy je velký zájem a jen za první čtyři měsíce letošního roku jich lidé uzavřeli 5 574, což činí 9 procent ze všech uzavřených smluv o spoření na důchod.

Nyní se penzijní společnosti obávají, že kvůli připravovaným změnám může být růst z letošního roku zabrzděn. Podle prezidenta Asociace penzijních společností ČR Aleše Poklopa je to velmi špatná zpráva, protože se mění produkt, který byl teprve nedávno zaveden (což samo o sobě není u dlouhodobých projektů dobře) a zároveň je to změna k horšímu.

Ministerstvo financí jako argument používá i to, že stejné podmínky jsou u životního pojištění, kde bylo zrušeno daňové zvýhodnění pro smlouvy, u kterých bylo možné vybírat peníze předčasně. Firmy tuto možnost zneužívaly například u výplaty odměn. Mohly tak ušetřit na daních nemalé peníze. Podle Poklopa se však jedná o dva zcela odlišné produkty. Ze spoření na důchod si mohou lidé vybrat v 18 letech pouze prostředky naspořené rodiči, nebo které si naspořili sami. Nelze vybrat příspěvky od zaměstnavatele, navíc je dosti nepravděpodobné, že v 18 letech bude účastník již pracovat a nějaké příspěvky od zaměstnavatele pobírat.

Lidé spoří menší částky

Ze statistik Asociace penzijních společností vyplývá, že lidé posílají na dětské smlouvy asi 561 korun měsíčně a průměrný věk dítěte, kdy zakládají smlouvu, je 8,1 roku.

Díky této novince roste zájem o spoření ve třetím pilíři. Od ledna do dubna uzavřelo novou smlouvu 63 027 lidí. To je meziročně o 17 procent víc. Mimo zavedení dětských smluv snížila vláda i věk, odkdy mohou lidé vybírat peníze ze spoření na pevných 60 let.

V celkovém souhrnu však stále platí to, že lidí spořících si na důchod u penzijních společností ubývá. Z bývalého penzijního připojištění (transformované fondy) odchází stále více lidí, než kolik vstupuje do nových fondů ve třetím pilíři (účastnické fondy).

Na konci dubna letošního roku bylo ve třetím pilíři 4 592 500 osob, z toho 4 161 745 spořilo v transformovaných fondech a 430 755 bylo v účastnických fondech. Na konci roku 2015 to bylo 4 624 407 lidí, z toho v penzijním připojištění 4 256 679 a 367 728 v nových fondech.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností