DomůZprávyStartupy v Česku jsou stále oblíbenější

Startupy v Česku jsou stále oblíbenější

Publikováno

Princip startupových firem v České republice se rychle uchytil a nyní se už řadí mezi regulérní investiční odvětví. Koho by nelákaly příběhy neznámých počítačových nadšenců, kteří dostali skvělý nápad a stali se z nich pohádkoví milionáři. Jen v letošním roce by si mohly inovativní české firmy přijít na 1,2 miliardy korun od investorů. A zájem roste i u energetických firem, developerů a dalších oborů.

CzechInvest poskytuje možnost pochytat vědomosti v inkubátorech v Silicon Valley.
CzechInvest poskytuje možnost pochytat vědomosti v inkubátorech v Silicon Valley.

Zmíněné příběhy pohádkové zbohatnutí díky dobrému nápadu se neodehrávají jen v zahraničí, ale také v Česku. A ruku v ruce s tím, jak se zvedá zájem investorů o startupy se zajímavými nápady, bojují o svou pozici kapitálové fondy, velké firmy i další společnosti z tradičních oborů. Nyní je v naší zemi více peněz, než je poptávka, ale není to jen současný stav. S investicemi teď hojně pracují a řídí je především lidé kolem čtyřicítky, kteří dříve sami investovali například do realit. Technologie jsou ale zajímavé a lákají a tito lidé je sami používají a zajímají je.

Milionář sedící za počítačem

Startupy vešly ve známost v České republice díky tomu, že se několika firmám podařilo to, co se nepodařilo mnoha jiným po celém světě. V září koupila komunikační společnost Twilio ze San Francisca rok a půl starý český starup Ytica. Ten vyvinul nástroj, který dokáže rozpoznat emoce zákazníků komunikujících s kontaktními centry. Prodej se podle serveru Lupa.cz vyšplhal na miliardu korun.

V červenci zase převzala americká softwarová společnost Workday českou společnost Storie, která přišla s nástrojem na analýzu firemních dat. Loni získala jedna z největších světových technologických firem Oracle pražského výrobce nástrojů pro vývojáře aplikací Apiary. Ještě rok předtím odkoupila americká firma Mirantis startup TCP Cloud. Ten vyvinul nástroje spravující cloudová uložiště. Ne všechny firmy se ale prodaly. V Česku funguje ještě dost velký počet globálních technologických firem v rukách původních majitelů, například Avast, prodejce letenek Kiwi nebo Socialbakers.

Jaké jsou nejčastější příčiny neúspěchů startupů ve světě?

  • Chybějící poptávka 42%
  • Málo peněz 29 %
  • Špatně sestavený tým lidí 23 %
  • Prohra s konkurencí 19 %
  • Příliš vysoké náklady 18 %

A příliv dobrých nápadů a s tím souvisejících kvalitních startupů stále přibývá. V Česku by jich mohlo být asi na dva tisíce a jejich počet stále roste.

S tím, jak se startupová scéna v Česku rozvíjí, stává se normálním investičním odvětvím. Projekty se stávají stále kvalitnější a různorodější. Jejich tvůrci stále lépe dokáží formulovat své vize, a protože už mají nějaké zkušenosti, dokáží si vést lépe v oblasti rozhodování.

Záběr českých startupistů je docela velký, ale dominují jim hlavně technologie, software, on-line služby a e-commerce, B2B (služby pro další firmy). Vybudovat služby B2C, která se zaměřuje na koncové zákazníky, je u nás dosti těžké, vzhledem k nízké úrovni takových služeb.

Investovat do startupů? Ano

Do českých startupů plynulo od investorů hodně peněz už v počátku jejich existence. Průzkum Invest Europe, který se konal v roce 2015, to bylo celkem 41 milionů korun v tomto roce. O rok později už částka dosahovala ke 109 milionům. K tomu je nutné přičíst ještě tzv. buyouty – investiční transakce.

V roce 2017 mohly být investice do startupů zhruba za 1,2 miliardy korun. Firma Credo Ventures, která patří k předním domácím investorům do startupů, chce ještě v tomto roce otevřít již třetí investiční fond. Jeho prostřednictvím budou mít čeští a slovenští investoři možnost podpořit zajímavé projekty. Ve fondu by měla být k dispozici částka přesahující 70 milionů eur.

České startupy mají podporu také státu. Například agentura CzechInvest vybraným firmám radí a poskytuje mentoring, platí pobyty v řádech měsíců v inkubátorech v Silicon Valley, Londýně i jinde. Pomáhají připravovat na prezentace před zahraničními investory. Markéta Havlová z CzechInvestu uvedla, že v posledních letech už vydali na podporu těchto firem 150 milionů korun.

I když jsou investice do startupů určitě rizikovější, investice do nich rozhodně nejsou hloupostí a mohou se investorovy několikanásobně vrátit. Právě teď je ten nelepší čas to risknout.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností