DomůZprávyČNB bude mít pravomoc snížit hypotéku podle příjmu žadatele

ČNB bude mít pravomoc snížit hypotéku podle příjmu žadatele

Publikováno

ČNB bude mít novou pravomoc. Sněmovna podpořila novelu zákona, díky které bude moci určovat podmínky pro úvěry na bydlení. V současnosti nejsou doporučení, která ČNB vydá, závazná pro ostatní banky.

Získat úvěr na bydlení nebo hypotéku bude brzy mnohem složitější než doposud.
Získat úvěr na bydlení nebo hypotéku bude brzy mnohem složitější než doposud.

Centrální banka o novou pravomoc usiluje, protože objem úvěrů na bydlení se již dostal na hranici 1,2 bilionu korun. Tato skutečnost sebou nese určitá rizika. Jestliže zákon vejde v platnost, bude mít banka možnost ovlivnit dostupnost hypoték pro občany. V úterý tuto změnu podpořila Poslanecká sněmovna. Nyní novelu bude projednávat rozpočtový výbor, který dostal lhůtu od ministra financí na vyřízení 30 dní. Nově teď budou stanoveny tři ukazatelé (poměr výše půjčky k odhadní ceně zastavené nemovitosti, podíl hodnoty úvěru čistého ročního příjmu a poměr výše měsíční splátky úvěru a čisté měsíční mzdy). Jejich limit nebudou smět poskytovatelé úvěrů přeskočit. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok řekl, že budou možné i výjimky v případě, kdy bude splácení úvěrů bez rizika.

Představitelé centrální banky doufají, že bude zajištěna větší stabilita, protože objem úvěrů na bydlení už dosáhl historických hodnot. To sebou přináší potenciální riziko jak pro finanční sektor, tak i pro domácnosti. Ty by mohly mít v některých případech problémy se splácením půjček.

Rekordní hypotéky

V loňském roce byl zaznamenán rekordní zájem o hypotéky. Došlo až k pětinovému nárůstu oproti roku 2015. Hypotéky se vyšplhaly až na 225 miliard. Velký zájem zapříčinil dobrý stav ekonomiky i nízké úrokové sazby.

Hypotéky a úvěry na bydlení za posledních několik měsíců už zaznamenali více změn. V říjnu 2015 bylo doporučeno ČNB, aby banky poskytovaly hypotéky ve výši maximálně 95 procent hodnoty nemovitosti. Tento limit se ještě sníží od letošního dubna na 90 procent. Tato změna by měla na trhu přinést podstatnou změnu, protože mnoho klientů tak na hypotéku nedosáhne. Hypoteční trh se nejspíš začne výrazně zpomalovat.

Sám Rusnok uvedl, že pokud by stále trh vykazoval známky přetížení, bude se poskytování úvěrů na bydlení ještě zpřísňovat.

Jestliže projde současná novela zákona, zruší se omezení pro operace mezi centrální bankou a jinými bankami. V současnosti může ČNB ovlivňovat pouze peněžní trh. Do něj spadají finanční instrumenty, které jsou splatné do jednoho roku. Nově by mohla působit i na finančním trhu, kde si bude moci založit dceřinou společnost. V novém zákoně vzniká centrální bance povinnost uveřejňovat ve zprávě o hospodaření mimo platů členů bankovní rady i informace o mzdách vedoucích zaměstnanců, kteří přímo působí v bankovní radě.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností