DomůZprávyCena zlata se propadla na pětileté minimum

Cena zlata se propadla na pětileté minimum

Publikováno

Zlato ztrácí svou hodnotu čím dál více.
Zlato ztrácí svou hodnotu čím dál více.

Cena zlata klesá a svůj propad zahájila již minulý týden, kdy se propadla o více jak čtyři procenta. Poprvé za více jak pět let se cena tohoto kovu dostala pod hranici 1100 dolarů, což činní zhruba 27 500 Kč za troyskou unci (asi 31,1 gram). Zlato tlačí dolů vyhlídka na růst úrokových sazeb ve Spojených státech.

Pro investory do zlata, které je a vždy bylo považováno za velkou jistotu stejně jako akcie různých farmaceutických a zbrojařských společností je alarmující to, že v jednu chvíli se cena zlata propadla dokonce až na 1088,42 dolaru a před tím, aby cena padala dále, ji zachránila až injekce spekulantů.

Padají ceny i dalších vzácných kovů

Ovšem nejen zlato zaznamenalo pokles. Ceny padaly i u dalších vzácných kovů. Platina propadla až o pět procent na zhruba 942,5 dolaru za unci, což je nejméně od února 2009. Palladium snížilo o více než tři procenta na 593 dolarů za unci. Ocitlo se tak na nejnižší úrovni od října 2012

I když je zlato považováno za bezpečné úložiště v období ekonomické či politické nejistoty, v současnosti se zájem investorů přesunuje spíše k dolaru, protože se očekává, že americká centrální banka (FED) by mohla již v září zahájit zvyšování úrokových sazeb.

Poklesu zlata nezabránila ani zpráva o růstu zásob v Číně. Čínské zlaté rezervy dosahovaly na konci června k 1658 tunám. Jejich zásoby tak narostly o 57 procent oproti množství zásob, které měla Čína před šesti lety. I tak klesl podíl zlata na celkových devizových rezervách Číny na 1,65 procenta.

Jak je vidět, není zlato zase tak jistou investicí, jak se může zdát. Ovšem dokonale jistá investice bez rizika není a ani nikdy nebyla možná. Za uplynulé čtyři roky ztratilo zlato již 40 % své hodnoty vyjádřené v dolarech. Zažívá tak druhou nejdelší ztrátovou periodu a zatím není jisté, kdy se klesající trend zastaví.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností