DomůZprávyV roce 2019 můžeme očekávat růst úroků. Na spořicích účtech i u hypoték

V roce 2019 můžeme očekávat růst úroků. Na spořicích účtech i u hypoték

Publikováno

V letošním roce by měly růst úrokové sazby na spořicích účtech. To je potěšující, i když bude růst minimální. Méně radosti už ale nadělá fakt, že úroky by měly růst i u hypoték. Předpovídají to odborníci pro letošní rok.

Výhled na rok 2019. Porostou úroky u hypoték nebo u spořicích produktů?
Výhled na rok 2019. Porostou úroky u hypoték nebo u spořicích produktů?

Konec levných hypoték

Většina odborníků je přesvědčena, že sazby hypoték v novém roce dále porostou. I když se průměr ještě stále pohybuje pod třemi procenty, u pětileté fixace už není žádnou výjimkou, že se na úrokových lístcích bank objevují sazby nad tři procenta. Zdražování hypoték plynule navazuje na zvyšování sazeb České národní banky. Ta už avizovala, že ke zvyšování dojde i v letošním roce, i když už by to nemělo být tak rychlým tempem jako letos. Základní sazba ČNB se tak nejspíš vyhoupne na úroveň 2,5 procenta, což bude poprvé od roku 2008, kdy se dostane takto vysoko. V té době se úrokové sazby u hypoték dostaly dokonce i na více než 5 procent.

To sice podle analytiků nehrozí, protože existuje mnohem větší konkurenční boj než před lety a na trhu je stále velký nadbytek korun než před zahájením intervence. Ten zvyšuje poptávku po českých dluhopisech. Přebytek korun na trhu má vliv i na průměrnou sazbu hypoték a trochu růst tlumí. V roce 2019 se předpokládá, že se úrokové sazby v průměru dostanou na úroveň kolem 3,8 procenta.

Úroky na spořicích účtech porostou pomalu

Co můžeme očekávat od spořicích účtů? Začnou banky konečně zvyšovat sazby i na těchto produktech? U spořicích produktů je situace trochu jiná než u hypoték. Banky mají stále dost volných peněz a nemají tak motivaci výrazněji úrokové sazby zvedat. Některé banky chtějí rozšířit klientskou základnu, a proto nabídnou zajímavější nabídku než konkurence, ale pravidlo to s největší pravděpodobností nebude.

Některé větší banky dokonce připouští, že na běžných účtech už úroky nebudou zvedat vůbec a situace na spořicích účtech by nemusela být o nic lepší. Přesto by ke konci roku 2019 mohly být nabídky trochu lepší a úroky se přiblížit ke dvěma procentům, ale možná s tím bude souviset i plnění dalších podmínek. Protože inflace se podle odhadů bude pohybovat kolem 2,5 procenta, ani ty nejvýhodnější spořicí účty ji nepokryjí.

Na tom, že se nikterak dramaticky úrokové sazby spořicích účtů zvyšovat nebudou, se shodne většina odborníků. V oblasti termínovaných vkladů jsou někteří o něco optimističtější, kde by mohlo být zvýšení trochu zajímavější. To se očekává zejména u nových bank nebo těch privátních. Tradiční velké banky s žádným velkým zvyšováním s největší pravděpodobností nepřijdou.

[trade_news_plus500]

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností