DomůZprávyCena bitcoinu rychle stoupá vzhůru

Cena bitcoinu rychle stoupá vzhůru

Publikováno

V úvodu týdne se cena bitcoinu dostala až nad 2000 dolarů. Nahoru ho popohání velký zájem investorů z Číny, Japonska nebo Indie. Zájem je i o další virtuální měny a hodnota všech je již více než 70 miliard dolarů. Od roku 2017 se bitcoin v Japonsku považuje za legální způsob placení.

V Japonsku už je Bitcoin považován za oficiální měnu.
V Japonsku už je Bitcoin považován za oficiální měnu.

Bitcoin je nejznámější virtuální měna a je to vidět i na jeho raketovém růstu. Jen na začátku tohoto týdne překonala jeho hodnota úroveň 2000 dolarů za jeden. Oproti začátku letošního roku se jedná o dvojnásobné číslo. Přitom na začátku května byla jeho hodnota teprve 1500 dolarů.

K růstu cen vede hned několik důvodů. Atraktivita kryptoměn dlouhodobě roste. Ceny nahoru žene zejména zájem kupců z Číny, Japonska či Indie. Tím, jak se zvyšuje cena, přichází stále více a více zájemců z tamních obyvatel, kteří věří v další růst a své výdělky. Podle odborníků na cenu bitcoinu naopak na jeho cenu neměly takřka žádný vliv nedávné kybernetické útoky. Ti, kdo útok provedli, požadovali výkupné právě v bitcoinech. Ovšem jejich požadavky nebyly tak vysoké, aby cenu nějak rapidně ovlivnily. Tento aspekt měl spíše negativní vliv než pozitivní. Digitální měna měla potíže již v minulosti, protože byla spojována např. s praním špinavých peněz nebo obchodem s drogami.

Rostou ceny všech kryptoměn

Nejen cena bitcoinu stoupá. Kryptoměn je v současnosti přes osm stovek, např. ethereum, ripple, dash nebo litecoin. V minulém týdnu byla jejich hodnota více než 50 miliard dolarů a v tento týden již překonala 70 miliard. Měny mají různé cíle. Některé se orientují pouze na pokrytí malých plateb, některé se chtějí stát konkurentem papírových měn. Zde je na tom nejlépe právě bitcoin.

Jak roste popularita digitálních měn, stoupá zájem vlády a centrální banky. V Japonsku je bitcoin od dubna brán jako legální platební metoda. Právě zde došlo v roce 2014 ke krachu největší bitcoinové burzy Mt.Gox. Burzy s bitcoiny jsou díky novému zákonu nově regulovány. Musí splňovat požadavky na kapitál nebo dodržovat různá pravidla. Důsledná opatření japonských úřadů zvyšuje důvěru investorů.

Bitcoin

Bitcoin je digitální měna, která funguje na bázi tzv. blockchainu. Měna je provozována přes celosvětovou síť uživatelů, kteří pro potvrzování bitcoinových transakcí propůjčují svůj výpočetní výkon. Za to pak dostávají nově vytvořené bitcoiny a poplatky za transakce. Velkou výhodou virtuální měny je anonymita, se kterou to ale není tak žhavé a nezávislost na státních institucích. Anonymita není úplná, ale tzv. pseudonymní. V blockchainu lze dobře dohledat všechny detaily každé transakce. Každá částka, datum, odkud peníze šly a kam. Složitější je už dát dohromady veřejnou adresu s konkrétní osobou. Ale i to je možné s pomocí statistické analýzy.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností