DomůZprávyBrexit prošel! Libra oslabuje, bitcoin a zlato míří vzhůru

Brexit prošel! Libra oslabuje, bitcoin a zlato míří vzhůru

Publikováno

Historický okamžik – Británie vystupuje z Eurozóny

Britské referendum o vystoupení země z Eurozóny skončilo dle konečných výsledků vítězstvím pro příznivce odchodu z EU. Po oficiálním vyhlášení výsledků v 8:30 SELČ 24.6.2016 bylo pro odchod 51,9% voličů, zatímco pro setrvání bylo 48,1%. Volební účast byla 72,2% voličů a pro odchod byly většinou voliči z menších měst a venkova, velkoměsta volila spíše pro setrvání.

Britský premiér D. Cameron ihned po vyhlášení výsledků, jakožto zastánce setrvání v EU, oznámil rezignaci, s tím, že zemi povede do konce listopadu. Na situaci reagovala i známá francouzská extrémistická politička Le Penová, která volá po tom, aby se podobná referenda uskutečnila i v jiných zemích EU.

Zemětřesení na finančních trzích

S tím, jak se blížily výsledky referenda, mnoho finančních brokerů nabízejících obchodování na finančních trzích varovalo, že budou snižovat možné velikosti pozic při spekulaci na měnové páry jako EUR/USD, USD/GBP a pod. Některé společnosti snížili velikost finanční páky na pouhých 1:20, z běžných 1:200 a tato omezení platí povětšinou do konce pondělí, kdy se očekávají největší turbulence.

Libra na 30 letém minimu

Měnový pár EUR/GBP zažíval velice volatilní noc. Když předběžné výsledky naznačovaly, že zvítězí zastánci setrvání v EU, libra posílila na letošní maximum. Jakmile se však s průběhem noci začaly výsledky zpřesňovat, kurz se otočil a po potvrzení klesla hodnota libry v dolarech na 1.35 dolaru za 1 libru, což ne nejníže od roku 1985! V době psaní článku se cena libry pohybuje na 1.379 a aktuální cenu můžete sledovat zde:

Lidé hledají bezpečný přístav – bitcoin se vrací zpět do módy

S tím, jak turbulentní vývoj je nyní na trzích, hledají investoři nějaký bezpečný přístav. Tradiční komoditou v tomto případě bývá zlato, které skutečně posílilo z cca 1260 dolarů za trojskou unci na cca 1330 dolarů za trojskou unci, což je zhruba 5% posílení.

Mnohem napínavější situace je však na alternativním investičním instrumentu – virtuální měně bitcoin. Právě ta zažívá v posledních týdnech doslova rallye, kdy jelikož s blížícím se referendem začala tato měna prudce posilovat. Celý letošní rok byla cena bitcoinu okolo 400-430 dolarů, avšak za poslední 2 týdny cena bitcoinu téměř dosáhla 800 dolarů. Několik dnů před výsledky se přehřátá cena bitcoinu značně zkorigovala k 600 dolarům, avšak silný rostoucí trend je stále patrný.

Bitcoin zažil za posledních 24 hodin velice volatilní vývoj, kdy atakoval jak nízké hodnoty 540 USD za 1 BTC, v době, kdy se zdálo, že Velká Británie v EU setrvá, až po 683 USD za 1 BTC, doprovázející oficiální výsledky s tím, že VB v EU nesetrvá (Jedná se o ceny z burzy Bitstamp). Jaký bude další vývoj je těžké zejména na bitcoinu předvídat, ale lze očekávat, že medvědí trh bude pokračovat.

Hodnota bitcoinu během brexitu
Hodnota bitcoinu v době před a po rozhodnutí o brexitu

Aktuální cena bitcoinu

Obchodování s Bitcoinem

Kdo by chtěl s Bitcoinem obchodovat či v něm vidí v současné nejisté době zajímavý instrument, kam investovat své peníze, může k tomu využít hned 2 společnosti – Plus500 a eToro. Obě nabízejí obchodování s Bitcoinem formou CFD a využít lze i finanční páku. U eToro je páka dokonce 1:10 a spread pouhé 3 USD, což je hodnota srovnatelná s oficiální burzou Bitstamp (po započtení poplatků burzy).

Upozornění na rizika

Myslete na to, že obchodování na měnových trzích je rizikové a může vést ke ztrátě celé investice. Nikdy neinvestujte více peněz, než kolik si můžete případně dovolit ztratit. Náš článek nemá povahu investičního doporučení a slouží pouze pro informativní a studijní účely.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností