DomůZprávyExperti radí – neobchodujte s bitcoinem 

Experti radí – neobchodujte s bitcoinem 

Publikováno

Digitální měna bitcoin se může rozdělit na dvě samostatná platidla. K tomu by mohlo dojít již 1. srpna. Je to z toho důvodu, že se nemohou shodnout dvě skupiny tvůrců bitcoinu a přou se o technickou podobu virtuální měny. V současné době odborníci spíše doporučují, aby lidé s bitcoinem raději na čas neobchodovali, než se spor vyřeší. Bitcoin přitom zažívá v letošním roce velký nárůst a stejně tak i jiné digitální měny.

Kvůli rychlému růstu bitcoinu se začali jeho tvůrci přít a hrozí reálné rozdělení na dvě měny.
Kvůli rychlému růstu bitcoinu se začali jeho tvůrci přít a hrozí reálné rozdělení na dvě měny.

Za osm let své historie ještě nebyla měna bitcoin v takové krizi, jako je teď. Kvůli hrozbě rozdělení je poměrně reálná možnost, že by mohl kurz měny v krátkém čase spadnout o desítky procent. Miliony vlastníků by se na nějakou dobu vůbec nemuseli dostat ke svým penězům.

Bitcoin je internetová měna. Její kurz neovlivňuje žádná centrální banka a odvíjí se od poptávky uživatelů. Ti už byli varováni před možnými riziky na webu Bitcoin.org. Tento web taktéž založili tvůrci bitcoinu. Vyvěsili doporučení, že je vhodné přerušit bitcoinové transakce asi dva dny před možným datem a počkat než se situace zase uklidní.

Odborníci na bitcoin v Česku jsou ovšem nad věcí. Podle nich se situace mění každou chvíli a zatím to nevypadá, že by v srpnu opravdu mělo k rozdělení dojít. I tak je ale nutné sledovat celou situaci s větší ostražitostí.

Hrozba kvůli popularitě

Aktuální hodnota všech bitcoinů je 37 miliard. V úterý se dal pořídit jeden bitcoin za cenu kolem 2300 dolarů. Strašák v podobě rozdělení měny plyne z neustále se zvyšující popularity. Transakce stále narůstají a oproti loňskému roku už se zvýšili na dvojnásobný počet na asi 250 tisíc operací denně. Raketový nárůst už ale přestává zvládat software, který je má na starosti. Rozšíření sítě navrhuje skupina vývojářů Bitcoin Core. Uživatelům, kteří prostřednictvím svých počítačů automaticky potvrzují všechny platby (tzv. těžařům) se to ale nelíbí, protože za platby získávají provize. Protože je dnes kapacita velmi omezená, mohou se ceny poplatků vyhnat hodně vysoko, což by navrhovaná změna dost omezila.

Vývojáři ale přes nesouhlas těžařů vytvořili aktualizaci bitcoinového softwaru, který by měl částečně vyřešit problém, a který by chtěli spustit 1. srpna. Kdo tyto změny nepřijme, vystavuje se riziku, že část sítě nebude jeho platby akceptovat a měna se rozdělí na dvě platidla. Na tlak zareagovali i těžaři a asi 80 procent ohlásilo, že také budou mít svou aktualizaci. Většina sítě by tedy měla fungovat stále stejně a k rozdělení by nedošlo. Rozkol měny, ve které se točí ohromné peníze, by neprospěl nikomu a nakonec by prodělali jak těžaři, tak i běžní uživatelé.

Pro spekulanty je časté kolísání kurzů bitcoinu i dalších digitálních měn výhodné. Druhá největší digiměna ethereum nakrátko oslabila z 317 dolarů na pouhých deset centů letos v červnu kvůli jednomu obchodníkovi. Bitcoin se naopak prodává stále dráž, protože trh věří v jeho rozdělení. I přes všechny skutečnosti letos trh s virtuálními měnami raketově roste a meziročně došlo k jeho navýšení o 84 procent. Podle analytiků za to může větší aktivita těžařů potvrzujících platby. I kvůli tomu se v červnu vyprodaly v některých zemích grafické karty, které slouží k vytěžování digiměn.

Větší zájem o toto zboží potvrzuje i náš největší český e-shop Alza.cz. Podle něj se měsíčně prodají komponenty v řádech milionů.

Něco málo o digiměnách

Existuje 810 digitálních měn a na jejich trhu se nyní točí 81 miliard. Největší a nejstarší je bitcoin, který vznikl v roce 2009. Na bitcoin nepůsobí inflace a využívá automatický účetní systém potvrzující jednotlivé transakce prostřednictvím počítačů těžařů. Měny jsou využívány k rychlým přeshraničním platbám. Jejich kurzy velmi často kolísají a oslabují je i časté krachy burz, které jsou na ně specializované.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností