DomůZprávyEvropské uhlí na rekordním propadu

Evropské uhlí na rekordním propadu

Publikováno

Poprvé v roce 2015 se evropské uhlí pro rok 2016 propadlo pod 50 dolarů za metrickou tunu. Za tímto poklesem stojí menší poptávka z Číny, která je stejně jako u mnoha jiných komodit tím největším spotřebitelem. Od začátku roku ztratilo uhlí již 26 % z ceny. Referenční kontrakt s předstihem na jeden rok tak bude nejspíše po páté za sebou ztrátový. Čínský trh ovlivňuje ceny současně s malou globální poptávkou a téměř žádným potenciálem k růstu. Čínský dovoz uhlí klesl o 35 % od ledna do července. Důvody k obavám tedy určitě jsou a velké.

Kvůli snižujícím se cenám uhlí krachují velké americké uhelné doly.
Kvůli snižujícím se cenám uhlí krachují velké americké uhelné doly.

Než došlo k současnému propadu, byla hranice 50 dolarů za metrickou tunu jakousi psychologickou podporou pro ceny uhlí. Nyní si mnoho analytiků klade otázky, kam a jakým směrem se ještě může cena uhlí ubírat dál. Uhlí, které má být příští rok doručeno do Amsterodamu, Antverp a Rotterdamu spadlo v úterý o 0,7 % na 49,90 dolarů za metrickou tunu. Kontrakt na příští rok se tedy od samého začátku obchodování z října 2012 propadl z původních 116,75 dolarů o 57 %.

Uhelné doly v Americe k prodeji za babku

Tento cenový kolaps ve velkém a důležitém uhelném průmyslu je nejhorší za několik desetiletí. Velmi poškodil vývozce, a to i americké. Těžaři jsou pod tlakem zpomalení globální ekonomiky a čím dál větší konkurence levného přírodního plynu. Negativně je ovlivňují i neustále přibývající regulace a omezení. Zejména v USA bojují producenti uhlí s čím dál větší regulatorní zátěží, které je ovlivněno těžební oblastí a životním prostředím. Zapomenout nesmíme ani na sílící americký dolar, který má také svůj vliv.

V současnosti jsou na prodej nebo v konkurzu mnozí těžaři, kteří produkují uhlí z Ameriky v té nejvyšší kvalitě. Těžba uhlí je pro ně nyní natolik ztrátová, že se jim více vyplatí dát rozsáhlé uhelné doly zadarmo, než za velké peníze zavírat. Například těžební společnost Cambrian Coal získala od firmy Teco Energy komplex dolů v Appalačském pohoří úplně zdarma. Optimistický výhled do budoucna z hlediska stabilizace cen by mohlo přinést současné chladnější počasí, kdy začne brzy topná sezóna na severní polokouli a tím pádem by se mohla zvednout i poptávka. Pro pozitivní výhled přispívá i to, že dolar již neposiluje tak rychle a snad skončila i vysoká úroveň vytěžování dolů v atlantickém regionu.

Cenám komodit příliš nepřidala ani Asijská rozvojová banka, když snížila odhad růstu Číny a navíc ještě dodala, že klesající čínská ekonomika poškodí ekonomiky zaměřené na vývoz komodit, jako je Mongolsko či Indonésie. Čína by podle předpokladů měla letos růst nejpomaleji za čtvrt století, a to navzdory snižování úrokových sazeb Čínskou lidovou bankou či mnohým fiskálním zásahům ze strany vlády. Tyto zprávy se mimo uhlí projevily negativně i na dalších komoditách, např. měď či zinek. Klesaly akcie i společnosti Glencore, která právě tyto komodity prodává. Jejich akcie se propadly o více než 10 % až pod 100 pencí poprvé od roku 2011, kdy vstoupila společnost na burzu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností