DomůZprávyČeská spořitelna spouští aplikaci pro drobné platby

Česká spořitelna spouští aplikaci pro drobné platby

Publikováno

Česká spořitelna spustila aplikaci, která se orientuje na drobné platby. Její ovládání má být jednodušší než mobilní bankovnictví. Tato služba by měla částečně nahradit Mobito, které bylo loni ukončeno kvůli malému zájmu klientů. Aplikaci klient získá jednoduše tak, že si ji stáhne a jejím prostřednictvím pošle příjemci přes SMS, e-mail či messenger vzkaz s odkazem pro vyzvednutí. Limit pro jednorázovou platbu je 1000 Kč, denní limit je částka 10 tisíc korun.

Pomocí SMS nyní můžete snadno posílat svým přátelům peníze bez nutnosti přihlašovat se do mobilního bankovnictví.
Pomocí SMS nyní můžete snadno posílat svým přátelům peníze bez nutnosti přihlašovat se do mobilního bankovnictví.

Malé platby teď můžete jednoduše zasílat pomocí mobilního telefonu. Není přitom nutné se přihlašovat do internetového bankovnictví a zadávat číslo účtu příjemce. Peníze si jednoduše každý vyzvedne díky SMS, kterou vy zašlete. Takto je možné v krátkosti představit novou aplikaci Friends 24, kterou nově spustila Česká spořitelna.

Co se týče odesílatele, mohou aplikaci využívat jen klienti spořitelny, její stažení je zdarma. Příjemce může mít účet v kterékoliv tuzemské bance a není potřeba, aby si aplikaci stahoval. Odchozí platba je zpoplatněna stejně jako v internetovém bankovnictví. Standardně pět korun, ale konečná cena může být i nižší podle toho, jaké služby klient využívá.

Klient se přihlásí do aplikace, zadá částku a vybere způsob přenosu (může to být SMS, e-mail či nějaký messenger). Na telefonní číslo příjemce odešle předvyplněný vzkaz s odkazem. Příjemce si následně vzkaz otevře, vyplní číslo svého účtu (to stačí jen při první platbě). Jednorázově je možné zaslat maximálně 1000 Kč, dalším limitem je částka 10 000 Kč za den. Platbu je také možné zabezpečit domluveným heslem mezi odesílatelem a příjemcem.

Mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová uvedla, že za aplikací stojí vývojářský tým společnosti a za zabezpečení ručí společnost i aplikační obchody jako jsou Google Play a App Store.

Následník služby Mobito

Služba tak trochu navazuje na projekt platebního systému Mobito, který byl ukončen v minulém roce. Systém Mobito byl založen v roce 2012 všemi třemi mobilními operátory a čtyřmi bankami (Raiffeisenbank, UniCredit Bank, GE Money Bank a Česká spořitelna). Byl ukončen kvůli malému zájmu klientů a kvůli ztrátovosti. Aktivně službu využívalo pouze 10 tisíc lidí. Oproti aplikaci Friends 24 umožňovala navíc i platby u některých obchodníků a bylo možné využívat funkci elektronické peněženky.

V České republice fungují i mezinárodní platební systémy např. MasterPass (MasterCard Mobile) nebo PayPal či domácí PaySec.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností