DomůZprávyVklady lidí v bankách rostou i přes rekordně nízké úroky

Vklady lidí v bankách rostou i přes rekordně nízké úroky

Publikováno

Domácnosti vkládají na účty stále více peněz. Vzrostly už na rekordních takřka 2,3 bilionu korun. Přitom banky v současné době úročí rekordně nízkými sazbami. V květnu se objem vkladů zvýšil meziročně o 11 procent, zatímco úroky na běžných účtech poklesly na 0,04 procent, což je nejnižší hodnota v historii.

České domácnosti mají v bankách uloženo rekordní množství peněz.
České domácnosti mají v bankách uloženo rekordní množství peněz.

Češi si nechávají čím dál více peněz na bankovních účtech. Podle statistiky ČNB měli domácnosti na vkladech na konci května přesně 2,276 bilionu korun. Od začátku roku tato suma stoupla o více než 100 miliard korun. Lze tedy vidět, že tempo růstu zrychluje. V loňském roce vklady rostly o 8,5 procenta, letos je to za stejné období o 10 procent. Za květen to bylo dokonce takřka 11 procent.

Nejrychlejší růst od hospodářské krize

V současné době roste objem vkladů nejrychleji od roku 2009. Což bylo období, kdy Česká republika stála na začátku hospodářské krize, a lidé šetřili peníze v bankách v očekávání horších časů. Nyní je situace opačná. Ekonomice se daří dobře, lidem se zvyšují mzdy a trvá rekordní zaměstnanost.

Je překvapivé, že vklady stoupají i přesto, že lidé více utrácí a hodně našetřených peněz vkládají do pořízení nového bydlení. Jen od začátku roku už si lidé vzali hypotéky ve výši rekordních 96 miliard korun. Přesto zůstává růst vkladů vyšší než zadlužení domácností, které se meziročně zvýšilo o 7,9 procenta.

Ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová považuje tento aspekt za důkaz, že Češi přistupují k zadlužování zodpovědně a nechávají si rezervu pro nenadálý výpadek příjmů. Rychlejší je i přísun peněz na netermínované vklady, na kterých mají lidé uloženo přes 70 procent ze všech svých peněz v bankách.

Na začátku roku 2017 hovořily odhady ekonomů střízlivěji. Podle většiny se tempo růstu vkladu mělo oproti loňskému roku spíše snižovat. Očekávalo se, že investice porostou spíše u produktů s vyššími výnosy, např. penzijní nebo podílové fondy. K tomu ale zatím v nějaké větší míře nedochází. Přitom jdou úroky na vkladech v bankách stále dolů.

Z údajů České národní banky vyplývá, že na běžných účtech klesly úrokové sazby v květnu na své historické minimum. Sazba vkladů s dohodnutou splatností klesla na 0,85 procent a sazba vkladů s výpovědní lhůtou se držela na 1,08 procent. Analytici se domnívají, že rekordně nízká úroveň je ovlivněna mimo jiné i tlakem na snižování či rušení poplatků v bankách. Banky se mohou snažit kompenzovat si náklady spojené s vedením běžných účtů s nižším úročením.

Možné zvýšení sazeb ČNB

Česká národní banka vypustila informaci, že by ve druhé polovině letošního roku mohla začít zvedat klíčové úrokové sazby. Od těch se odvíjejí i úroky na vkladech. To ale neznamená, že začnou hned růst. Banky obvykle sazby hned nezvedají ani při zvýšení úroků ČNB. Ke zvýšení dochází až tehdy, kdy se to bankám vyplatí a taková situace asi hned po prvním zvýšení nenastane.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností