DomůZprávyNoví zájemci o kryptoměny na ně mohou mít negativní vliv

Noví zájemci o kryptoměny na ně mohou mít negativní vliv

Publikováno

Kryptoměny jsou již nějakou dobu velmi diskutovaným tématem. Jedni jim spílají a druzí je velebí. Někdo jim předpovídá pouze krátkou budoucnost a jiní je zase vidí jako něco, co může klidně nahradit národní měny a stát se platidlem 21. století. Podle Hyuna Songa ale fungují digitální mince na úplně jiném principu než klasické peníze.

Noví zájemci o kryptoměny nemusí být vždy to nejlepší pro digitální měnu.
Noví zájemci o kryptoměny nemusí být vždy to nejlepší pro digitální měnu.

Peníze mají hodnotu jen proto, že je lidé používají jako platidlo. Kdyby je nepoužívali, byl by to jen token a u něj už nerozhoduje, jestli se jedná o papír nebo o digitální jednotku. 

Kryptoměny fungují jinak

Kryptoměny nefungují na stejném principu jako klasické peníze. Takovou bitcoinovou síť tvoří hned dvě skupiny. První jsou odesílatelé, kteří odesílají peníze a přijímají platby. Druhá skupina jsou těžaři, kteří transakce ověřují. Obě skupiny jsou na sobě závislé a jedna bez druhé nemůže fungovat. Uživatelé potřebují těžaře kvůli tomu, aby platby mohly probíhat a těžaři zase vydělávají peníze za ověřování transakcí. Čím více nabídne uživatel těžařům, tím větší je šance, že si vyberou jeho transakci. 

Poplatky za transakci se dokáží vyšplhat hodně vysoko. Například na konci loňského roku se dostala cena za jednu transakci až k 57 dolarům. Proto je zatím nesmyslné, chtít si za bitcoiny kupovat třeba kávu v cukrárně. U klasických peněz platí, že čím větší je počet uživatelů, tím lépe, u kryptoměn je to naopak.

Zlevnění transakcí

Bylo by možné transakce zlevnit? Šlo by to navýšením kapacity bitcoinové sítě. Jde o to, zda by poté měli těžaři dostatečnou motivaci transakce ověřovat. Dá se to přirovnat i k úzké silnici, na které se často tvoří kolony, ale přitahuje pozornost. Když bude až moc široká, žádné kolony se na ní sice netvoří, ale nikoho příliš nezajímá a nestará se o ni. Její kvalita se zhoršuje. A tak by to mohlo dopadnou i u bitcoinu, pokud by se jeho kapacita zvyšovala kvůli novým zájemcům a snížení cen.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností