DomůZprávyAž třetina prodejů velkých developerů jsou investiční byty

Až třetina prodejů velkých developerů jsou investiční byty

Publikováno

Stále roste zájem kupujících o investiční byty. Takřka každý čtvrtý byt kupují lidé, kteří v něm nechtějí bydlet, ale mají v plánu ho pronajímat. Developeři nabízejí spolu s prodejem investičních bytů i nové služby, např. kupcům seženou nájemníka, či garantují výnos. Protože je poptávka dost veliká, jen málo poskytují množstevní slevy klientům.

Kupující v současné době pořizují nemovitosti jako investici a chtějí je dále pronajímat.
Kupující v současné době pořizují nemovitosti jako investici a chtějí je dále pronajímat.

Developeři nyní těží zejména ze současných rekordně nízkých úrokových sazeb u hypoték. Stoupá zájem o nemovitosti a byty jsou často prodané ještě před tím, než proběhne kolaudace. Protože čtyři z pěti Čechů bydlí ve svém, stále více prodejců se zaměřuje na klienty, kteří vlastní bydlení již mají a chtějí si další byt pořídit jako investici. Například šéf developerské společnosti Trigema Marcel Soural řekl, že podíl bytů, které si lidé pořizují jako investici, dosahuje u některých jejich projektů až k 30 procentům.

I Evžen Korec ze společnosti Ekospol prohlásil, že u nich se každý třetí byt prodá za účelem pronájmu. Společnosti očekávají, že v letošním roce budou investiční byty tvořit asi 25 procent z celkového prodeje.

Byty na investice se kupují hlavně na území hlavního města, což ovlivňuje hned několik faktorů. V Praze v případě krize nehrozí výrazný propad cen nemovitostí, který by mohl kupcům jejich investice znehodnotit. Také je v hlavním městě velká poptávka pro pronájmech bytů, což je pro investora podstatné. Mimo Prahu je pak zájem o investiční byty ještě v dalších městech, hlavně v takových, kde sídlí vysoké školy, protože zde hledají studenti pronájmy.

I když je letos opravdu vysoký zájem o investiční byty, snaží se jej developeři ještě podpořit. Někteří se o to snaží z toho důvodu, že před nedávnem přišli na český rezidenční trh s novinkou, což jsou investiční byty s garantovaným výnosem. To je příklad i realitní společnosti Pražská správa nemovitostí, která poskytuje službu Rentiér. Ta funguje tak, že zájemce o nemovitost uzavře při podpisu kupní smlouvy i dohodu s firmou, která mu zajistí do bytu nájemce. Vybraná firma se pak o nájemce plně stará, včetně všech ostatních povinností (finanční úřad, správce domu a další).

Nájemník ihned

Podobnou službu chce v budoucnu spustit i developer Central Group. Ten je na pražském trhu v současnosti jedničkou. V Praze chce firma postavit dům, kde se budou nacházet hlavně menší byty o velikosti 1+kk a 2+kk. Právě ty jsou pro následný pronájem nejlepší. Kupec bude mít možnost si za příplatek nechat byt vybavit nábytkem. Taktéž bude možné uzavřít smlouvu s firmou, která najde nájemníka a bude mít na starosti i veškerou další správu. Další výhodou by mohl být i garantovaný výnos po dobu několika let. Ten již v některých případech nabízí Pražská správa nemovitostí.

V Česku zatím není příliš obvyklé, aby si klient pořizoval od developera nový byt i s nájemníkem. Hodně se však vyskytuje na trhu secondhandových nemovitostí, jak uvádí ředitel realitní kanceláře Lexxus Petr Višňovský. Nejvíce v destinacích atraktivních pro turisty, kde si kupují a poté pronajímají dražší byty cizinci. Protože netráví na území Česka většinu času, najímají si správcovské firmy.

Již se nenabízí příliš množstevní slevy

V poslední době přibývá i lidí, kteří si pořizují více než jeden byt. Obchodní ředitelka developerské společnosti YIT Stavo Dana Bartoňová uvedla, že v polovině letošního roku firma registrovala asi desetiprocentní nárůst této poptávky. Zájemci o více nemovitostí chtějí ve většině případů dva nebo tři byty. Realitky však zaznamenaly i prodeje deseti a více bytů jednomu majiteli.

Některé společnosti mají v tomto ohledu omezení a v jednom domě prodávají jen omezené množství bytů. Nechtějí, aby jejich rezidenční projekty zůstaly částečně neobydlené. To je pro společnosti, které chtějí úspěšně fungovat na rezidenčním trhu špatná reklama a mohou poškodit jejich pověst. I když developeři chtějí, aby jejich klienti kupovali více bytů, nenabízí již tolik slev. V období ekonomické krize byly firmy ochotné při hromadném nákupu nemovitostí slevit i desítky až stovky tisíc korun, nyní už tak aktivní v tomto ohledu nejsou.

Je to zejména z toho důvodu, že zájemci chtějí kupovat více bytů především menších o maximální dispozici 2+kk a velikosti do 45 metrů čtverečních. Po těchto bytech je ohromná poptávka a třeba v Praze jich začíná být poslední dobou velký nedostatek.

Slevy na nábytek

Developery ani díky velké poptávce nic netlačí k tomu, aby slevy nabízeli. Naopak si mohou dovolit držet ceny vysoko. V hlavním městě nabídka nemovitostí stále klesá, a to i z důvodů zdlouhavých povolovacích procesů. Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města je pravděpodobné, že situace se v následujících pěti letech nezlepší. Přesto mají developeři v záloze určité benefity, většinou v podobě výhodných nabídek v rámci vybavení domácnosti.

Podle makléřů může vést velká poptávka po menších bytech až k tomu, že někteří developeři budou do svých projektů vkládat větší množství nízkometrážních bytů na úkor těch větších. Již nyní se někteří tímto směrem vydali.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností