DomůZprávyLidé budou moci investovat do elektráren

Lidé budou moci investovat do elektráren

Publikováno

Pražská plynárenská chce zpřístupnit investice do energetických projektů i obyčejným lidem. Investice by měly být realizované formou crowdfundingu. V současné době se firma rozhlíží po investicích, protože v loňském roce měla rekordní výsledky a vydělala 1,19 miliardy korun.

Do nové kogenerační jednotky budou moci lidé investovat ještě letos.
Do nové kogenerační jednotky budou moci lidé investovat ještě letos.

Pražská plynárenská vykazuje skvělé výsledky už poslední dva roky a letos se chce zaměřit na nové projekty. Mezi jeden z hlavních patří vytvoření nové platformy. Tam by mohli i běžní uživatelé investovat do různých energetických projektů. Podle vyjádření předsedy představenstva Pražské plynárenské, Pavla Janečka, by se mohli lidé účastnit zelených projektů nebo projektů na plyn v Praze i mimo ni.

První projekt, investice do kogenerační jednotky na jihu Čech, chce firma zvládnout ještě letos. Tato investice se bude pohybovat v řádu desítek milionů korun a lidé ji mohou zafinancovat až z 90 procent, pokud to bude reálné. Kogenerační jednotka je zdroj na plyn pro firmy či obytné domy, která dokáže vyrobit teplo i elektřinu zároveň.

Platba bitcoinem

Velkou novinkou jsou plány Pražské plynárenské na platby bitcoinem. Lidé by tak mohli na projekty přispívat nejen v korunách, ale ve druhé vlně i v kryptoměnách, například právě bitcoinem. Firma chce umožnit platby digitálními měnami také za odběr elektřiny a plynu. Platební brána, která to bude umožňovat, by měla fungovat v červnu letošního roku.

Zprovozněná platební brána by pak automaticky převáděla kryptoměny do normální měny. Odpadly by spekulace na vývoj kryptoměn. Investoři by tak měli možnost platit i alternativními způsoby, což by mohlo přilákat také mladé zákazníky.

Platby těmito měnami zpřístupnil největší tuzemský e-shop Alza.cz nebo softwarový gigant Microsoft.

Rekordní výsledky 

Společnost vykázala růst čistého zisku asi o 30 milionů korun. Tržby stouply dokonce o 200 milionů na takřka 12 miliard. Pozitivní čísla se připisují především loňské tuhé zimě, kdy už od počátku bylo dost chladno a lidé začali dříve a víc topit.

Letošní zima už, podle vyjádření šéfa společnosti, tak příznivá nebyla, i když z pohledu lidí se to může zdát naopak. Firma tedy nepočítá s tak vysokými fakturami za plyn. Například leden byl extrémně teplý oproti předchozím rokům.

I když výhledy na letošní rok počítají s nárůstem zákazníků a vyšším obratem, zisk bude prý spíše nižší. Letos se také chystají změny smluv u stávajících zákazníků na lepší a výhodnější.

Hledání nových příležitostí

Konkurence je vysoká a firmám klesají marže. Z tohoto důvodu hledá Pražská plynárenská nové investiční možnosti. V současné době zvažuje nákupy např. konkurenční firmu, stanice na stlačený plyn či nové zdroje. Zejména využití plynu v dopravě je velkým lákadlem a nyní má rozjednanou koupi více takových projektů.

Firma se již čtyři roky snaží přesvědčit Dopravní podnik v Praze, aby jejich autobusy začaly jezdit hlavně na stlačený plyn. V mnoha jiných krajích už k tomuto kroku přistoupili. Zatím prý v Praze bohužel nejezdí ani jeden takový autobus. Přitom doprava je tu opravdu hustá.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

1 komentář

  1. Teda Pražská plynárenská umožní platbu bitcoinem..doufám že to zachvíli bude u více dodavatelů plynu a elektřiny, protože jsem bitcoin nakoupila výhodně na ccshop, tak bych ho mohla krásně využít. Ale hlavně tohle by byl pro mě jeden z důvodů proč i přejít k jinému dodavateli plynu a elektřiny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností