DomůZprávyInvestoři se kvůli zpomalení růstu ceny odklánějí od české půdy

Investoři se kvůli zpomalení růstu ceny odklánějí od české půdy

Publikováno

Investoři se pomalu, ale jistě odklánějí od české půdy. Kvůli velkému suchu i sporným zemědělským dotacím, které zpomalují růst její ceny. Ještě donedávna přitom byla půda velkým hitem a v posledních čtyřech letech rostly ceny závratnou rychlostí. Jak se ale zdá, „žně“ investorům už skončily. Co za tuto situaci může?

Zemědělská půda už není v očích investorů tak atraktivní jako dřív.
Zemědělská půda už není v očích investorů tak atraktivní jako dřív.

Cenu půdy i zájem investorů ovlivňuje hned několik faktorů. První z nich je déle trvající nejistota ohledně přidělování zemědělských dotací pro období od roku 2021. Tehdy by měli zemědělci dostat podle návrhu Evropské komise méně peněz. Dalším faktorem ovlivňující cenu půdy je sucho v zemědělských oblastech a v neposlední řadě i nově chystaný zákon o prodeji půdy a zvyšující se úroky bankovních úvěrů.

Méně dostupné úvěry – menší zájem

V minulosti rostly ceny půdy také díky výhodným úvěrům, které byly navíc i snadno dostupné. Investoři získali půdu snadno a brali ji jako dobrou investici, protože zhodnocení bylo vyšší než u akcií nebo investic do fondů. V současné době to ale pomalu přestává platit. Její ceny rostou a už to není tak zajímavý byznys jako dřív. Doba návratnosti je totiž poměrně dlouhá, a tak se mnoho investorů rozmýšlí, zda do toho se stoupajícími cenami vůbec jít.

Zájem je v současnosti jen o ty nejkvalitnější půdy v oblasti Hané či Polabí. Tam jsou investoři ochotni zaplatit i větší částku, než jsou tržní ceny. V těchto oblastech zatím nehrozí sucho. Například na Břeclavsku či Hodonínsku už ale počasí cenu půdy ovlivňuje.

Hektar se v loňském roce nejčastěji prodával za cenu v rozmezí 15 až 40 korun za metr čtvereční. Průměrná cena byla 23,5 koruny za metr čtvereční v roce 2017 a ve druhém čtvrtletí roku 2018 se dostala na 24,2 koruny. To je nejnižší nárůst za poslední roky.

Půdu neobhospodařují majitelé

Větší část českých polí – až 80 procent – neobhospodařují jejich vlastníci. Často jsou majitelé lidé, kteří svou půdu dostali nazpět v restitucích. Protože se zemědělci začali bát, že s rostoucími cenami půdy po nich budou majitelé požadovat větší nájem, než platí v současnosti. Proto hledají velcí farmáři v Česku v poslední době různé způsoby, jak zabránit spekulantům v prodeji půdy. Jedná se o předkupním právu, ale zatím se jim nepodařilo návrh protlačit do zákona. Další variantou má být oznamovací povinnost, kdy by musel dát majitel farmáři přednostně vědět, že bude půdu prodávat. To už vláda má zavedené i ve svém programovém prohlášení. Otázkou je, kdy a zda vůbec, se touto myšlenkou bude vůbec zabývat.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností