DomůZprávySněmovna podpořila vyšší odvody z hazardu na příští rok

Sněmovna podpořila vyšší odvody z hazardu na příští rok

Publikováno

Zvýšení daňových sazeb za hazard se opět stalo reálnější. Sazby by se měly zvednout místo nynějších 20 procent na 23 a 28 procent podle druhu her. Současně by se z 55 na 80 korun měl zvýšit i denní poplatek za každý hrací automat. S tím počítá vládní novela, kterou v úvodním kole v úterním jednání podpořila Sněmovna. TOP 09, Starostové a ODS zablokovaly schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení. Proto novela zamíří k posouzení do rozpočtového výboru. Poslanci by mohli o normě jednat již v polovině listopadu.

Od nového roku si hráči za hazard nejspíš připlatí.
Od nového roku si hráči za hazard nejspíš připlatí.

Nová předloha je v podstatě tatáž, jako jedna z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO). Projednání staré předlohy ovšem zablokoval různými obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice schválila, že v souladu s požadavkem Miroslava Kalouska předloží vládní normu v dolní komoře.

Na sazbu 23 procent by se měly zvednout odvody z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z jiných loterií či podobných her. Na sazbu 28 procent se pak vyšplhají hrací automaty a další herní technická zařízení. V novele jsou také změny týkající se rozdělení odvodů mezi stát a obce. Do státu by mělo téct 40 procent z vybraných peněz oproti dřívějším 20 procentům a na obce tedy zbývá 60 procent oproti dřívějším 80 procentům. Podle důvodové zprávy by však obce mít méně neměly, naopak stát by si mohl polepšit o téměř dvě miliardy korun.

Ne všichni jsou ze zvýšení nadšení

Představitelé loterijního a herního průmyslu upozorňují na to, že díky novým sazbám hrozí riziko zvýšení černého trhu a velké propouštění osob, které jsou právě v těchto oborech zaměstnáni. Podle nich ukončí svou činnost mnoho společností, které se právě hazardem legálně zabývají. Současně se kritika ozývá i z opačné strany tzv. protihazardistů, kteří si myslí, že novela neřeší skutečnou regulaci hazardů, ale jde pouze o to, vytáhnout z hráčů co nejvíce peněz.

Novela by, pokud ji schválí Senát a podepíše prezident, mohla začít platit od ledna 2016.

Tato novela a ani zvýšení týkající se hazardu není poslední. Ve Sněmovně je již přítomný soubor dalších vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu. Ty by mohli účinkovat napřesrok a předpokládají tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností