DomůZprávyKoruna je vůči euru nejsilnější od listopadu 2013

Koruna je vůči euru nejsilnější od listopadu 2013

Publikováno

KorunaKurz koruny k euru stále posiluje. V pátek se jeho hladina zvedla o půl procenta na 27,13 Kč za jedno euro. Podle analytiků se tento vývoj dal předpokládat. Některé prognózy hovoří o tom, že ČNB bude muset v nejbližších dnech bránit hranici 27 korun za euro.

Koruna začala prudce posilovat vůči evropské měně a v pátek dopoledne byla vůči euru nejlevnější od listopadu 2013, kdy Česká národní banka uměle oslabila kurz domácí měny.

Agentura Reuters uvádí, že prudké posilování koruny způsobilo několik větších obchodních příkazů z Londýna. Podle některých odborníků je nyní před prázdninami ideální doba na to, aby se trh pokusil dotlačit kurz na úroveň, kterou stále centrální banka drží.

Zatím není jasné, při jakém kurzu se dealeři centrální banky vloží do obchodování a začnou prodávat koruny. ČNB do dneška nezveřejnila přesnou hodnotu kurzu, při níž by vstoupila na trh. Při posledním jednání pouze uvedla, že intervence stále trvají a kurz 27 korun za euro bude banka bránit.

Hlavní ekonom ING Banky Jakub Seidler si nemyslí, že by byl tento vývoj překvapivý. Podle něho roste vývoj české ekonomiky velmi pozitivně a HDP se zvyšuje rychleji, než bylo původní očekávání. Navíc už investoři na finančních trzích nemusejí mít obavy z dalšího oslabování měny.

Někteří ekonomové letos ještě očekávají pokles kurzu. Podle nich se hranici 27 korun za euro přiblíží. Guvernér ČNB Miroslav Singer však prohlásil, že centrální banka bude kurz bránit, aniž by jakkoliv varovala předem.

Vývoj kurzu koruny vůči euru v pátek 3.7 2015

Vývoj kurzu koruny

Graf zobrazuje vývoj kurzu koruny vůči euru od 29.6 do 3.7 2015

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností