DomůZprávyInvestovat do IPO Snapchatu, které majitelům vydělá 87 mld Kč?

Investovat do IPO Snapchatu, které majitelům vydělá 87 mld Kč?

Publikováno

Chystá se největší IPO roku 2017 - Snapchat
Chystá se největší IPO roku 2017 – Snapchat

Druhý březnový den roku 2017 představuje pro investory jednu z nejlákavějších příležitostí za poslední roky. Na americkou burzu NYSE se chystá technologická firma SNAP Inc. provozující zejména velice populární mobilní aplikaci Snapchat.

Firma se rozhodla uvolnit v primární emisi 200 milionů svých akcií za konečnou cenu 17 USD / kus, jelikož již dříve avizovaných 14 – 16 USD / kus se analytikům jevilo jako příliš málo. Pokud se za tuto cenu upíší všechny akcie, firmě to přinese finanční prostředky ve výši 3.4 mld USD. Údajně má být o primární úpis až desitinásobný zájem.

Celkově má firma něco přes 1 miliardu akcií rozdělených do 3 skupin, A, B a C, přičemž akcie do IPO jsou ze skupiny A a neváží se k nim hlasovací práva. Analytici odhadují hodnotu Snapchatu na základě tohoto úpisu na 25 mld USD, byť pouhým násobením počtu akcií (1 mld * 17 USD) by hodnota firmy vycházela jako 17 mld USD.

Největší lákadlo pro investory představuje na Snapchatu poměrně aktivní komunita uživatelů, zejména ze severní Ameriky a západní Evropy, s cca 180 miliony denních uživatelů ve věku 18-24 let, kteří na Snapchatu stráví okolo 30 minut.

Jak Snapchat vydělává

Jako poměrně problematické se jeví, zdali firma dokáže do budoucna vytvářet podstatný zisk. Tržby vygenerované z aplikace Snapchat jsou za rok 2016 cca 404 mil USD, což je podstatný nárůst oproti roku 2015, kdy aplikace utržila pouze 58 mil USD a odhady pro rok 2017 jsou cca 1 mld USD. Hospodářský výsledek za rok 2015 skončil ztrátou 372 mil USD a za rok 2016 ztrátou 514 mil USD.

Plných 96% tržeb plyne do firmy Snap zatím z prodeje reklamy v aplikaci, přičemž sami zakladatelé přiznávají, že tento kanál je prozatím poměrně rizikový. Zatím se nepodařilo přesvědčit velké inzerenty, aby na Snapchatu začali utrácet obří rozpočty, a tak není zatím jasné, zdali se dokáže Snapchat mezi inzerenty uchytit jako kvalitní platforma pro efektivní inzerování.

IPO Snapchatu by mělo začít dnes, tj. ve čtvrtek 2.3. 2017 otevřením Newyorské burzy NYSE v cca 15:30 středoevropského času a jasné je to, že z 26 letého spoluzakladatele Evana Spiegela udělá dalšího dolarového miliardáře.

Oficiální dokumentace k IPO je k nahlédnutí na stránkách amerického úřadu pro cenné papíry SEC na adrese: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1564408/000119312517029199/d270216ds1.htm

Investování do akcie Snapchat

Sledovat vývoj ceny akcie Snap bude velice vzrušující a necháme se překvapit, zdali bude následovat například vývoj ceny akcie Facebooku, která z počátku ztratila desítky procent své hodnoty, aby po pár letech byla na více než 500% zhodnocení.

Koho láká spekulace s akciemi Snapchatu, nejsnáze tak lze učinit například přes brokera Plus500 formou CFD (kontraktů s rozdílem). U Plus500 lze jak spekulovat na růst akcie Snap, tak i na pokles a to díky tomu, že se obchoduje pouze s kontraktem na rozdíl, nikoliv se samotnou akcií. Založení účtu je otázka několika minut a broker dává i bonus bez nutnosti vkladu 650 Kč. Více přímo na stránkách Plus500 https://www.plus500.cz/Instruments/SNAP či v naší recenzi.

 

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností