DomůČlánkyLes jako investice – jen pro trpělivé investory

Les jako investice – jen pro trpělivé investory

Publikováno

Drobní investoři, kteří dříve preferovali nemovitosti, hledají kvůli zvyšujícím se cenám i hůře dostupným hypotékám nové možnosti. A jednou z nich je i les. Ukládat své peníze do přírodních zdrojů je podle odborníků opravdu rozumná volba, už jen kvůli jejich omezenému množství.

Investice do lesů jsou ideální volbou pro trpělivé investory.
Investice do lesů jsou ideální volbou pro trpělivé investory.

Les jako vhodná alternativa i k zemědělské půdě

Les může být i vhodnou alternativou k zemědělské půdě, od které se také investoři nyní odklánějí. Té rostla hodnota od roku 2004 strmým tempem a do loňského roku se více než ztrojnásobila. V loňském roce se prodávala za tržní ceny od 15 do 40 korun za metr čtvereční. 

Kvůli obavám z regulací se ale růst cen zastavil a očekává se spíše pokles. Negativní dopad na cenu půdy má i to, že na trhu figurují spekulativní nezemědělští investoři, kteří nabízejí vlastníkům odkup půdy takřka vždy pod tržní cenou.

Investice do lesů je dlouhodobá

Lesy určitě nejsou vhodné pro ty, kdo chtějí zisky hned. Z dlouhodobého hlediska ale mají větší potenciál než zemědělská půda. Investice do lesní půdy je i přes dlouhou produkční dobu lesů velmi výhodná. Je to z toho důvodu, že cena půdy se zvyšuje a k tomu přirůstá ještě dřevo. Lesy mají ještě další výhodu. Je to tzv. mimoprodukční funkce (rekreace, ochrana před vodou apod.). Kdyby i tato mimoprodukční funkce byla řádně oceněna, cena lesů by ještě vzrostla. 

Hodnotu lesa zvyšuje i honitba. Kdo vlastní více než pět hektarů lesů, může založit honitbu vlastní a provozovat myslivost. To má na jeho hodnotu velký vliv. 

V posledních letech kupují lesní pozemky hlavně lesáci, majitelé pil nebo dřevozpracujících pozemků. Poslední dva roky se ale mezi ně tlačí také koncoví zákazníci, kteří chtějí lesní pozemky pořídit jako dlouhodobou investici nebo proto, aby do nich mohli uložit volné finanční prostředky.

Tito klienti nehledí ani tolik na to, jaké druhy stromů v lese rostou, jak je starý nebo zda se dá okamžitě těžit dřevo, ale zajímá je spíše lokalita lesa, kupní cena a budoucí perspektiva. Někteří kupci mají o les zájem proto, že navazuje na jejich pozemky a chtějí tento celek získat proto, aby zvedl tržní hodnotu.

Podle zprávy z minulého roku, kterou vypracovala Česká bankovní asociace, je zemědělská a lesní půda a také vodní zdroje třetí nejvýznamnější položkou majetku českých občanů. Na prvních dvou místech jsou nemovitosti k bydlení a vklady. Podle asociace dosáhla hodnota přírodních zdrojů ve vlastnictví Čechů celkem 1,4 bilionu korun.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností