DomůČlánkyMěny v roce 2017

Měny v roce 2017

Publikováno

Za loňský rok si nejvíce polepšila brazilská a ruská měna. Naopak nejhůře na tom byla britská libra nebo mexické peso. Jaký vývoj můžeme očekávat od roku 2017? V první řadě se konečně blíží konec intervencí České národní banky na slabou korunu. Její kurz by po tomto kroku mohl začít posilovat.

Brazilský real v minulém roce výrazně stoupl.
Brazilský real v minulém roce výrazně stoupl.

Komoditní měny jsou nejlepší

V minulém roce nejvíce posilovaly tzv. komoditní měny. To souvisí i s vývojem na komoditních trzích, kde začaly po pěti letech stoupat ceny základních komodit včetně ropy, uhlí či železné rudy. Ekonomiky, které jsou závislé na jejich těžbě a vývozu se z vyšších cen těchto komodit radují. Je tedy poměrně jasné, že nejvíce posílil právě brazilský real. Tam velkou roli hrálo i sesazení prezidentky Rousseffové. U ruského rublu zase investoři doufají v lepší vztahy Putina a Trumpa a očekávají konec hospodářských sankcí. Při hlubším pohledu je možné vidět, že posilovala naprostá většina komoditních měn (jihoafrický rand, australský a kanadský dolar a australský dolar, norská koruna, kolumbijské a chilské peso, atd.

Brazilská libra a mexické peso propadli

Naopak ne příliš dobře si vedla syrská či egyptská libra nebo venezuelský bolívar. Mimo nich je tu britská libra, která hodně propadla po referendu o vystoupení z Evropské unie. Dramatický vývoj byl i u mexického pesa. Jakmile zvítězil Donald Trump v amerických volbách, klesl kurz mexické měny velmi výrazně. Nový prezident chce totiž radikálně omezit využívání levnější mexické pracovní síly americkými firmami. Zároveň chystá i clo na dovoz zboží z Mexika.

Intervence

V novém roce se stále častěji mluví o ukončení intervencí. Meziroční inflace v Česku se zvýšila na dvě procenta, což byl cíl České národní banky. Prozatím to vypadá, že by centrální banka měla opustit měnový závazek někdy v polovině roku 2017. Tedy ne dříve než ve druhém čtvrtletí. Současně se dá i předpokládat, že banka bude ještě nějakou dobu na trzích nadále aktivní a bude chtít udržovat počáteční výkyvy kurzu na stejné úrovni. I tak je ale předpoklad, že ve druhém pololetí by měla přijít vyšší volatilita a až se celá situace trochu uklidní, je pravděpodobné, že koruna bude k euru zvolna posilovat. A také k jiným měnám.

Dolar a jeho posilování

V první polovině loňského roku se dolar příliš nehýbal, protože bylo jasné, že zvyšování úrokových sazeb bude probíhat velmi pomalu. Na konci roku se Fed konečně odhodlal zvednout úrokovou sazbu a dolar začal znovu posilovat k euru, japonskému jenu a i k dalším měnám. Znovu se začalo spekulovat, kdy bude dolar za euro. Další vývoj nelze úplně přesně předvídat. Záleží na Fedu, jak bude aktivní při zvyšování sazeb.

Jak investovat v novém roce?

Pohyby měn nelze úplně přesně a dlouhodobě předpovídat. Je velmi pravděpodobné, že bude posilovat britská libra. Naopak čínská měna by podle odhadů měla dále oslabovat a stejně tak to nejspíše bude i u japonského jenu. Zajímavým párem v novém roce by mohly být GBP/CNY či GBP/JPY. S čím by určitě investoři nemuseli udělat chybu, je česká koruna.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností