DomůČlánkyRok 2017 – jaké novinky přinese?

Rok 2017 – jaké novinky přinese?

Publikováno

Nový rok vnáší na finanční trhy mnohé otázky, dohady a spekulace. Jak se bude situace vyvíjet a jaké změny je možné očekávat? Podívejme se nyní na některá témata, která budou v nadcházejících měsících nejspíš hodně skloňována.

Bude odchod Velké Británie z EU začátkem jejího konce?
Bude odchod Velké Británie z EU začátkem jejího konce?

Konec intervencí ČNB?

ČNB už několikrát naznačila, že se termín ukončení intervencí pomalu blíží. Je velmi pravděpodobné, že v novém roce ukončí Česká národní banka kurzový závazek. Tímto krokem přestane garantovat kurz 27 korun za euro a ten se po několika letech začne více hýbat. Pravděpodobně však nedojde k dramatickému posílení koruny, protože ČNB bude nejspíš ještě trochu dál korunu ovlivňovat, aby právě přílišným výkyvům kurzu koruny zabránila.

Růst inflace

V listopadu se spotřebitelská inflace v ČR vyšplhala na 1,5 procent. V novém roce se předpokládá růst nad 2 procenta. Je téměř jisté, že reálné úroky (bez inflace) budou na bankovních vkladech záporné.

Zůstane Evropská unie?

Evropská unie dostala silný zásah v minulém roce. Mohl za to brexit ve Velké Británii. Je zřejmé, že z EU se stal především velký byrokratický aparát. Problémy se neřeší, ale stále se objevují nové a nové povinnosti, které většinou nikomu nic dobrého nepřinesou. Alespoň tak se na unii začíná dívat stále větší počet Evropanů.

V roce 2017 budou prezidentské volby ve Francii, parlamentní volby v Německu a nejspíš i předčasné volby v Itálii. A nyní se nabízí otázka. Bude dál fungovat společná Evropa nebo se Německo, Francie a Itálie rozdělí? V Itálii se již hovoří o zrušení společné měny euro, bude pokračovat ještě dále? Ať už bude vývoj v Evropě jakýkoliv, je jasné, že finanční trhy budou na situaci reagovat a může to být reakce velmi prudká.

Trump a lepší americká ekonomika?

Donald Trump se stal americkým prezidentem a podle dosavadního vývoje na finančních trzích je jasné, že by mohl významně pomoct americké ekonomice. Podle svých prohlášení má v plánu snížit korporátní daně a chce více investovat do obnovy infrastruktury. Otázkou zůstává, jaká bude realita. Jak rychle dokáže prosadit své vize a jak radikální nakonec změny budou.

Dolar versus euro

Kvůli očekávání růstu úrokových sazeb začal na podzim poměrně výrazně posilovat americký dolar. Nyní už mu moc nechybí k tomu, aby byl na stejné úrovni s eurem. Je otázkou, zda bude posilovat dál, i když mnoho faktorů tomu nahrává. Další vývoj u obou měn je dosti nejistý a kdo má možnost výběru, ať volí raději českou měnu před eurem i dolarem.

Cena zlata

V první polovině roku 2016 stoupala cena zlata o 30 procent. Ve druhé zase spadla o 20 procent dolů. Názory se různí a je těžké si z nich vybrat. Někdo předpovídá růst a někdo zase pokles. Faktem zůstává, že rostoucí úrokové sazby a silnější dolar pro zlato příliš příznivé nejsou. Ovšem poptávka po fyzickém zlatu jako zajištění pro případ krize je stále dost vysoká a už pět let se neinvestuje do rozvoje těžby. Je reálné, že nastane den, kdy fyzická poptávka převýší nabídku. Až se začnou realizovat i hedge fondy, mohla by cena vyskočit hodně vysoko a rychle.

Změny na dluhopisových trzích

Po několika letech začala růst inflace a Fed dokonce zvedal úrokové sazby. V roce 2017 je reálné, že sazby se dostanou na úroveň 1,25 – 1,50 procent, na to logicky reagují i dluhopisy. Stoupají výnosy do splatnosti a tržní cena dluhopisů klesá. Není však jasné, jestli je to jen krátkodobý obrat nebo se konečně na dluhopisových trzích mění situace k lepšímu. Jak to bude vypadat do budoucna? Vyčerpaly dluhopisy svůj potenciál a čeká nás dlouhé období bez výnosů nebo přijde prudký propad hodnoty dluhopisů? To není nikdo schopen přesně určit.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností