DomůZprávyČeši nepřistupují k investicím pozitivně

Češi nepřistupují k investicím pozitivně

Publikováno

Podle výsledků společnosti Partners, každý druhý Čech není příliš nakloněn investicím vlastních peněz a vnímá je negativně, přičemž ženy mají více odmítavý přístup než muži. Výsledky výzkumu poukázaly také na jednu důležitou skutečnost, a tou je to, že čeští občané investicím moc nerozumějí. Na otázky, které měly otestovat investiční znalosti, dokázalo odpovědět bez chyby pouze čtyři procenta dotazovaných.

V České republice stále panuje k investování spíše nedůvěra
V České republice stále panuje k investování spíše nedůvěra

Podle výsledků průzkumu cítí z investování obavy až 48 procent dotazovaných. 55 procent žen vnímá investice jako něco, co v nich budí nedůvěru, obavy i neznalost, u mužů je to 40 procent. U 60 procent mužů jsou investice spíše příležitostí k výdělku nebo dokonce nutnost.

Největší důvěru mají k investicím mladí lidé mezi 25 až 34 lety, kteří je považují za příležitost, ale zároveň se ze všech věkových skupin, nejvíce obávají neznalosti problematiky. S přibývajícím věkem se nedůvěra Čechů jen navyšuje. U věkové skupiny mezi 55 a 60 lety ji označuje za příležitost jen každý třetí.

Češi jsou málo informovaní

Nedůvěra a obavy tkví především v malé informovanosti našeho národa o světě investicí a investování hlavně. Informovaný versus neinformovaný člověk vyšel v testu v poměru 1:1. A opět dopadly hůře ženy.

Přitom hlavně ony by se o možnost investovat a zajistit si tak dostatek prostředků na stáří, měly zajímat. Ženy se dožívají vyššího průměrného věku, a tedy logicky stráví v penzi delší čas než muži.

Mnoho lidí neznalo odpovědi například na otázku: Co je to diverzifikace portfolia (rozložení investic podle výnosnosti a rizikovosti). Jen na tuto otázku odpovědělo správně pouze 44 procent dotazovaných. Naopak s otázkou zda se vyplatí investovat do podílových fondů, takový problém nebyl a správně odpovědělo 58 procent lidí.

Ovšem podílové fondy se zase tak velké oblibě netěší. Každý druhý Čech je považuje za nejvíce rizikové. Pouhá pětina lidí by váhala s investicí do nemovitosti na pronájem a čtrnáct procent při nákupu dluhopisů. Přitom je pravdou, že nákup investiční nemovitosti se ne vždy vyplatí. Musí být vynaložena velká suma peněz, která se ale nemusí vrátit.

Obavy posilují i výkyvy na světových burzách. Ty ale zkrátka k investování patří. Pokud chce klient spořit na penzi, tedy v horizontu 20 či 30 a více let, nemělo by ho krátkodobé kolísání nijak výrazně trápit.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností