DomůZprávyHypotéky kvůli velké konkurenci opět zlevňují

Hypotéky kvůli velké konkurenci opět zlevňují

Publikováno

I přes očekávání hypotéky stále zlevňují. Konkurence je veliká a banky pod jejím tlakem snižují úrokové sazby i na úkor svých marží. Dobře jsou na tom menší banky jako je Moneta Money Bank, Sberbank ši Wüstenrot. Oproti loňsku si polepšila Česká spořitelna, která je na tom nejlépe.

Zájem o hypotéky neklesá. Lidé stále chtějí bydlet raději ve vlastním. Nahrávají tomu i snižující se úrokové sazby.
Zájem o hypotéky neklesá. Lidé stále chtějí bydlet raději ve vlastním. Nahrávají tomu i snižující se úrokové sazby.

Od začátku roku hypotéky podražovaly kvůli novým omezením. Nyní ale zase začaly úrokové sazby klesat a zájemci o koupi nemovitosti mohou nyní získat úvěr mnohem výhodněji než v předchozích několika měsících. Banky musí bojovat o své tržní podíly a v prvním čtvrtletí se velikost podílu u mnohých bank zajímavě vyvíjela.

Už minulý týden v reakci na výsledky zlevnila Air Bank své hypotéky, v pondělí snížila úroky i Hypoteční banka, UniCredit Bank a Wüstenrot. Podle odborníků budou následovat tento trend i další banky. Chtějí získat nové klienty a také ty, kterým bude letos končit fixace, a mohou klidně přejít k jiné bance bez sankcí. A letos jich má být podle statistik rekordní počet.

V dubnu se průměrná sazba pohybovala kousek nad dvěma procenty, jak vyplývá z ukazatele Fincentrum Hypoindex. Ten sleduje všechny hypotéky, které byly poskytnuté v daném měsíci. Šéf společnosti Golem Finance Libor Ostatek řekl, že v následujícím období očekává snižování úroků i v dalších institucích. Snížení by se podle něj ale mělo týkat jen hypoték do 70 či 80 % hodnoty nemovitosti. Po zpřísnění platném od dubna mohou banky poskytovat hypotéku nad 80 % jen do 15 % z objemu nových hypoték za jedno čtvrtletí. I tak to ale může být maximálně 90 % hodnoty nemovitosti a zbylých 10 % si žadatelé musí doplatit z vlastních zdrojů.

Jak si vedly v prvním čtvrtletí banky

V prvním čtvrtletí si nejlépe v oblasti hypoték vedla Česká spořitelna. Po osmi letech tak dokázala porazit skupinu ČSOB, která spadá pod Hypoteční banku. Česká spořitelna zaznamenala v tomto období meziroční nárůst nových hypoték o 61 %. Svůj tržní podíl tak navýšila o 7 % na 33 %. Skupina ČSOB zaujímá podíl 30 %.

Oproti loňsku zaostala Komerční banka, které spadl tržní podíl o 8 % na 16 %. O takřka 4 % se propadla Raiffeisenbank. Velmi se dařilo menším bankám. Moneta Money Bank zaznamenala významný nárůst o 486 % a Sberbank o 113 %. Solidní růst zaznamenala i UniCredit Bank.

Spořitelna i ostatní banky neustále odkládaly zvýšení úrokových sazeb. Podle vyjádření České spořitelny za významný růst může i rychlý schvalovací proces hypoték, který banka garantuje. Její mluvčí Kristýna Havligerová prohlásila, že jsou díky rychlosti schopni uzavřít větší množství obchodů v poměrně krátké době.

Na našem hypotečním trhu jsou stále nejsilnější tři velké banky: Česká spořitelna, skupina ČSOB a Komerční banka, které za první čtvrtletí poskytly hypotéky takřka za 41,8 miliardy korun. To je celkem 78 % podílu na trhu. Tento podíl držely banky za stejné období i v loňském roce.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností